söndag 18 januari 2009

Avery Brewing Mephistopheles Stout

Då jag nästan uteslutande har lagt upp inlägg som berör humlestinna öl tyckte jag det var på tiden att ta upp ett öl från min favoritstil - Imperial Stout.

Ett öl som jag varit spänd över att få smaka är Mephistopheles Stout från Avery så när jag hittade det på Ölbutikken i Köpenhamn blev jag lite extra lycklig. Detta öl är den sista av tre i deras "The Demons of Ale" series.

Doft av röda bär, mörk choklad, kaffe aningen syrlig och fruktig humlig.

Smaken är kraftig komplex rostad av kaffe, mörk choklad, mörka bär, brunt socker mot slutet en fruktig humlig beska (IBU 107) och alkohol som tillför en fyllig brännande smak/känsla. Ett extrem-öl vars smaker och höga alkoholhalt verkligen har gift sig och är helt i balans vilket ger mig en underbar ”wow-känsla”, även hinkabiliteten är mycket hög för att vara ett så kraftfullt öl.

Min flaska var från Batch 3, Nov 2007 som är på 16% och var lagrad i ett år när jag drack den. Detta är en Imperial Stout helt i min smak så betyget kan inte bli annat än fulländat!


Betyg 10/10

4 kommentarer:

 1. Gött! jag måste köpa mig en flaska eller två till.. Jag gav det ej topp betyg men tycker definitivt att det förtjänar en andra chans. Speciellt efter dina hyllningar.

  SvaraRadera
 2. Ja, jag ska definitivt köpa några flaskor vid nästa besök i Ölbutikken. Kul att se om samma känsla infinner sig igen.

  SvaraRadera
 3. Detta är jag verkligen sugen på att testa! Jag minns inte om du redan kommenterat på det, men hur tyckte du att detta förhöll sig till de båda andra i Demons of Ale-serien?

  SvaraRadera
 4. Har druckit denna och Samael's Ale från Demons of Ale-serien. Samael's Ale smakade jag på SBWF och då fick det 6/10 i betyg. Jag upplevde det då som "lite mycket" men tror nog att det skulle kunna få ett högre betyg i en lugnare miljö som tex hemmets lugna vrå. The Beast har jag dock inte smakat än.

  Alla i serien finns att köpa i Ölbutikken.

  SvaraRadera