onsdag 28 januari 2009

Färskhumlade öl

Nu när det närmar sig släppet av Sierra Nevada Harvest Ale tänkte jag ta upp ämnet färskhumlade öl. Inte minst för att det ska vara just Sierra Nevada Brewing Co. som startade denna tillverkningstrend med sitt öl Harvest Ale. Följande öl ingår i Sierra Nevadas "Harvest Serie"Principen går ut på att man en gång om året under skördetid brygger ett öl som humlas med färsk/nyskördad humle då humlen fortfarande har kvar sin aromtopp. För att kunna detta måste humlen omgående efter att man skördat transporteras till bryggeriet för att stoppas ned i bryggkaret. Tiden man har på sig från att den skördades till användning är ganska kort så det är snabba ryck som gäller.

Tillverkningstekniken ska kräva en större mängd humle, enligt Great Divide ca fyra till fem gånger mer. Men istället får man en fräschhet som är svår att uppnå på annat sätt. De stilar jag sett som producerats med denna teknik är india pale ale och american pale ale.

Jag har aldrig smakat Harvest Ale så förväntning är hög inför släppet på Systembolaget i mitten av nästa månad.

Jag har enbart sprungit på två öl som tillverkats enligt denna princip. Det första är High Tide Fresh Hop IPA från Port Brewing som jag har recenserat här. Den andra är en riktigt grym öl från Great Divide, Fresh Hop Pale Ale som är en riktig smarrig american pale ale.Båda dessa tyckte jag var väldigt fräscha i aromen speciellt Fresh Hop Pale Ale från Great Divide.

Skulle vara intressant att ta del av vad ni har för erfarenheter kring dessa färskhumlade öl. Kom även gärna med tips på bra eller för den delen även dåliga exempel.

6 kommentarer:

 1. Jag gillade också Great Divides färsking men det var ett bra tag sedan jag drack den så jag minns ärligt talat inte så mycket förutom att det var friskt och väldigt gott. Harvest ale har jag druckit en gång på bishops, det kändes inte så färskt som jag hade väntat mig men det var ändå en god och väldigt drickbar IPA så lite förväntningar får man nog lov att ha inför systembolag släppet. Jag ser definitivt fram emot det iaf. För övrigt så är det väl inte en stil som man stöter på värst ofta här och jag misstänker att "fräshheten" kan minska ganska ordentligt om man trillar över äldre flaskor.

  SvaraRadera
 2. Har köpt in en låda fresh hop från Sierra till jobbet, vi kommer jämföra en flaska med en chico fresh hop som min vän Andreas hade med sig från England, någon som har en southern hemisphere att dela? så vi får smaka alla 3???

  Bra inlägg weine, detta är intressant.

  /Fredrik

  SvaraRadera
 3. Hade för mig att 100 ram var en en fresh hop pryl men hittar ingen information om det. Harvest, av någon variant, har jag druckit på fat också hos BA. Den gillade jag. Great Divides var också bra men lite för tunn i kroppen om jag minns rätt.

  SvaraRadera
 4. Den Sierra Nevada Harvest Ale som jag drack på Bishops Järntorget nån gång i våras var grym.
  Är det mitten av februari som Harvest kommer på bolaget?

  SvaraRadera
 5. Japp, den 16 feb är det som gäller.

  SvaraRadera
 6. sinnessjukt bra

  SvaraRadera