lördag 10 januari 2009

Två nya bekantskaper

Tog en runda på mina favoritpubar i går kväll med avslut på en pub jag inte besökt på ett tag, Delirium. Puben som har 40 fat och en flask-öl-lista som liknar en telefonkatalog (dvs 2500 olika sorter från 70 länder). De är också puben som man behöver ett antal olika alternativ när man ska beställa då de ofta har slut på det man söker. Vilket jag även upplevde igår.

Hur som helst så har de ändå klart mest öl av pubarna i Göteborg. Inriktningen är belgiskt så säkert 60% av ölutbudet upptas av dem medan övriga världen får dela på resten. Det som är lite kul är att de har så många olika länder representerade. Vill du av någon anledning vill ha en lager-öl från Bangladesh så är det inga problem här.

Då börjar vi. Drack en del god och även ny öl igår och tänkte skriva ner lite om två av dem. Börjar med en belgare från trevliga bryggeriet - De Struise Brouwery. Började i fel ordning då jag hade tagit en La Trappe Quadrupel på fat innan jag såg att denna Struise fanns så därav vattenglaset i bakgrunden, behövde skölja ur systemet för att ge plats för en något mildare öl. Den gedigna öl-listan skymtar nere till vänster i bild.


Struise Kloeke Blond har en gyllene gul vätska med fluffigt stiltypiskt skum. Doften är kryddig och fruktig. Smaken är eldig, kryddig och fruktig. Belgisk karaktär av jäst och estrar. Intressant är hur kraftig beskan är i avslutningen vilket jag inte har upplevt tidigare i samma stil, trevligt och kul. Väldigt trevlig belgare detta.

Betyg 8/10

Delirium hade fått in ett antal olika från Struise och bjöd ut dem till ett väldigt bra pris. Jag betalade 59 kr för denna flaska på 330 ml och en Pannepot Grand Reserva skulle de ha ca 90 kr för 330 ml. Tänker verkligen gå dit igen då de hade fler Struise som jag inte smakat tidigare.


Innan pubrundan tog jag en Avery The Maharaja Imperial IPA från Averys "Dictator Series" som jag bytt till mig av Dempa. Tack Dempa, kul när vi hjälper varandra att upptäcka nya smakupplevelser.

Mörk orange/bärnstensfärgad vätska med smutsvitt skum. Doftar kraftigt av söt karamellmalt och koncentrerad humle. Smaken är humlig, citrus, passionsfrukt, grape...som vägs upp av en söt karamellmaltig kropp som vi känner ingen från dessa tunga amerikanska DIPA.

Välbalanserad DIPA som inte har några som helst problem att integrera alkoholen i smaken. Avslutningen är bitter men jag har upplevt bittrare DIPA i mina dagar, vilket naturligtvis har att göra med lagringstiden.

Min falska var "Bottled in feb 2006, Batch 3" alltså lagrad i 3 år. Bäst före var satt av Danish Beerhouse till nov 2008.

Betyg 9/10

4 kommentarer:

 1. Det var rätt längesedan jag besökte Delirium. Öllistan imponerade då långt mycket mer än helhetsintrycket av stället. Låter dock som att det kanske snart är dags för ett återbesök!

  Avery är för övrigt ett bryggeri som är svårt att inte vara sugen på efter allt som du och andersand skrivit om det. Har du druckit något öl från Demons of Ale-serien?

  SvaraRadera
 2. Japp, har druckit två av tre i Demons of Ale-serien.

  Samael's Ale som jag upplevde var "lite mycke" i alla fall för det tillfället, gav den 6/10 i betyg. Tror nog att det kan bli ett bättre betyg när man vet vad som väntar och i bättre miljö (i hemmets lugna vrå).

  Sedan har vi Mephistopheles Stout som jag upplevde var helt underbar. Den var lagrad i ett år när jag drack den och den fick 10/10 i betyg. Satt igår och tänkte lägga upp mina anteckningar på Mephistopheles Stout så de kommer nog upp här snart.

  SvaraRadera
 3. Från "Dictator Series" har jag en bomber "The Czar" från 2005 hemma i skåpet.

  Demons of Ale-serien görs i små flaskor 12 oz eller 355 ml.

  SvaraRadera
 4. Avery är ofta värt att testa, jag ser fram emot att ha bra tillgång till deras öl i New York i mars, ser verkligen fram emot deras "vanliga" IPA. Har provat the Czar två gånger men båda gångerna under stökiga omständigheter så jag har inga anteckningar och minns den som mindre bra men, som sagt kan det också bero på omständigheterna. Får ge den en rättvis bedömning nästa gång jag stöter på en flaska..

  SvaraRadera