lördag 24 januari 2009

Avery Brewing The Czar

Det jag ska ge mig på nu är en bomber från Avery Brewing som de kallar The Czar och ingår i Averys "Dictator Series". Min flaska tappades 2005 och är därmed lagrad i ca 3 år, alkoholhalt 11.03%. Vad kan man vänta sig....troligen något kraftfullt men stilmässigt har jag läst att karaktären ska dra mer åt belgisk imperial stout än amerikansk dito, vi får se.

Men då öppnar vi väl den då.

Vätskan är svart men inte tjock som många andra amerikanska imperial stout med beige ganska kompakt skum. Mycket skumrester på glaset för att vara en imperial stout.

Doften domineras av mörka bär, något syrlig, mörk choklad, aningen alkohol.


Smaken domineras likaså av mörka bär, mörk choklad men även ek, karamell, börjar syrligt för att sedan balanseras upp med en smygande sötma, fyllighet från alkoholen. Medelkraftig beska. Väldigt välbalanserat öl med hög hinkabilitet.


Jag håller med om att karaktären är belgisk imperial stout typ Black Albert snarare än amerikansk. Mycket god. Kommer garanterat köpa fler om jag får möjlighet.

Betyg 9/10

2 kommentarer:

  1. Öl som har en ABV på mer än 10% och samtidigt har en hög hinkabilitet är definitivt en farlig kombination! Låter jävligt schyst, jag undrar hur mycket som kommit med lagringen?

    SvaraRadera
  2. Troligen ganska mycket. Karaktären var präglad av vällagrad imperial stout.

    Då syftar jag på den vinösa tonen som dyker upp i dessa vällagrade imperial stout.

    SvaraRadera