onsdag 7 januari 2009

En lördagkväll i Götet

I lördags eftermiddag blev sambon inringd till jobbet pga sjukdom bland personalen. Vilket gjorde att man fick en oplanerad lördagseftermiddag och -kväll fri för vald aktivitet.

Att det skulle gå i ölets tecken var tämligen självklart. Började resan med att öppna en Port Brewing Wipe Out IPA och sätta sig framför datorn för att se om någon av mina favoritpubar hade uppdaterat öl-listan. Märkte ganska snart att så inte var fallet samt att Wipeout´n började sina i glaset.

Bestämde mig då att satsa på 3 Små Rum då de brukar ha cask från Oceanbryggeriet på fredagar och lördagar. Tömde det sista i glaset, ryckte åt mig jackan och började spatsera upp mot Göteborgs paradgata Avenyn med siktet inställt på 3 Små Rum. När jag passerade Bishops Arms på Avenyn blev jag lite tveksam på om man skulle gå in då även de har cask ibland.... nej, det får bli på hemvägen gick tanken (trodde jag).

Väl framme och började jag tjöta lite med den mycket trevliga ägaren av 3 Små Rum, Reza. Han förklarade att han inte vågat ta hem något fat cask då han bedömt att kundkretsen inte var hemma över helgerna kring jul och nyår. Han hade nog resonerat rätt då det enbart satt några enstaka själar i den lilla lokalen. Gick fram till baren där det alltid finns ett av stans bästa utbud på svenska mikrobryggerier på fat. Reza har ca 8 fat och denna gång fanns Närke, Nynäshamn, Oceanbryggeriet och Dugges representerade. Valet gick på High Five! från lokalbryggeriet Dugges.

Fortsatte samtalet med Reza medan han polerade upp bardisken och hade åsikter på hur tidigare kunder (som var ganska tankade) hade uppträtt. Det mycket trevliga samtalet behandlade ämnen som om jag kunde boka en öl-provning till möjligheten att boka sig på en Kaggen då de kommer in nästa gång, det blev ett givande samtal på samtliga punkter.

Plötsligt stod man där igen med ett tomt glas och behövde bestämma sig för vad nästa steg skulle bli? Ah..klockan var endast 18:00 så jag bestämde mig att avsluta här och ta mig vidare till Bishops Arms på Järntorget där de brukar kunna få in intressanta mörk öl, då de har inriktning mot imperial stout/ porter. Väl framme märkte jag (till min förtjusning) att det var mindre folk än vanligt så plats i baren och tid för samtal med personalen fanns. Bestämde mig ganska snabbt för en Jule IPA från Beer Here som drivs av samma person som startade Ölfabrikken. Fick dock börja med att be om ett stort glas vatten då jag var smart nog att stoppa in ett tuggummi precis innan, smart då man skall dricka en frisk IPA.

Efter att ha skölj ur munnen med vattnet gick jag på denna Jule IPA som var väldigt fruktig, besk och trevlig. Nu ser jag fram emot mer från detta bryggeri. Hade nu tömt även detta glas och avhandlat diverse öl-diskussioner med personalen när det var dags igen, en till eller avsluta? Svepte snabbt med blicken över kranarna och såg ett antal öl som jag inte smakat tidigare, mycket pga att de flesta inte låg inom de stilar jag uppskattar mest.

Bad tillslut om att få samtliga som jag inte provat tidigare serverade som smakprov i kupade whisky-glas. Sagt och gjort så satt man där med 5 smakprov. Sett från vänster på bilden: Shepherd Neame Orginal Porter, Aecht Schenkerla Rauchbier urbock, Hoegaarden, Wisby Vinterbock samt Ocean Black. (Ursäkta den dåliga bildkvalitén).


Detta drog till sig en äldre man som nyfiket började ställa frågor om ölen jag provade. Ett samtal inleddes runt ölstilar och vilka länder som är bäst på vilka stilar. Klockan började nu närma sig 21 och sista provglaset var tomt. Eftersom vi hade en sådan livlig diskussion tyckte jag att det var läge att ta ett sista glas innan man gick hem, eller i alla fall vidare. Valet gick på husportern Ocean Järntorgets Arbetarporter i en galopp (vinglas ca 15 cl). Den var precis lika god som jag upplevt den tidigare. I takt med att både Arbetarportern och samtalsämnena började sina bestämde jag mig för att avsluta och gå.......till The Rover naturligtvis, det är ju så nära.

Inne på The Rover var det som vanligt mycket folk i baren, efter en snabbt genomgång av kranarna gick valet på ytterligare ett för mig nytt öl Flying Dog K-9 Cruiser. Under tiden jag smuttade på Flying Dogen kom det fram två killar i 30-års åldern och ville beställa industrilager vilket jag var nördig nog att protestera emot. Efter mycket om och men kom vi överens om att den ena skulle satsa på en Närke Slättöl då den är ganska lätt och om han inte gillade den skulle jag köpa den av honom medan hans polare gick på en Närke Vintermörker. Försökte själv få in en Rogue Shakespeare Stout utan resultat med motivering att de inte var framplockade än.

Båda blev överaskade och nöjda med valet vilket ledde in på fler tips när nästa öl skulle in. Jag bestämde mig då för att missionera stort och beställde in en stor (650 ml) flaska Arrogant Bastard Ale från Stone och tre kupade glas. Hade tidigare endast smakat några Oaked Arrogant.

Började hälla upp ölen i kuporna medan jag pratade kring skillnaden mellan öl och öl.....började provningen med en djupdykning med näsan i glasen varvid första sippen följde. Vi stod sedan och diskuterade en lång stund kring dofter, smaker och känslan från ölet, vilket följdes av att den minst industrilager-inriktade snubben fick fram att det var första gången han har upplevt denna räcka av smaker i ett öl. Kände väl nu att det blivit ganska mycket under kvällen och det var svårt att övertyga dem mer än jag redan lyckats med. Tills jag kom på att köra en favorit i repris...vi kom överens om att vi skulle splitta kostnaden för mitt nästa val på två, jag tog halva och de delade på andra halvan. Ok, men vad blev det då? Jo naturligtvis en 75 cl Rogue XS imperial stout. Kände att det var enda möjligheten att komma vidare ;)

1,5 timmar senare låg man på rygg hemma i sängen och försökte få det snurrande taket att stanna. Behöver jag tillägga att jag skippade Bishops Arms på Avenyn på vägen hem? Nej, ni förstod det.

I helgen blir det nya intressanta öl om bara förkylningen kunde ge sig så att man får tillbaka smaksinnet.

9 kommentarer:

 1. Låter som en utomordentligt trevlig lördag.

  Kul att "grabbarna" lyssnade på dina tips, vem vet det kanske föddes ytterligare ett par lirare som vågar prova nya och betydligt mer intressanta öl än de gamla vanliga.

  SvaraRadera
 2. 2 nya bloggare föddes kanske också vem vet?

  SvaraRadera
 3. Jisses, vilken kväll! Och jag som redan innan var sugen på att ge mig ut i det mörka Göteborg för att leta efter gott öl. Vad tog Rover för en bomber Arrogant Bastard?

  SvaraRadera
 4. Ja det var en intressant kväll på många sätt. Det var kul att grabbarna var intresserade och vågade prova lite nytt. Vem vet de kanske var på bolaget i dag och letade efter nya upplevelser.

  Victor: Det var någonstans runt 120 kr för en bomber. Helt ok tycker jag.

  SvaraRadera
 5. Det låter som en riktigt bra pris! Blir kanske till att ta en flaska ikväll. Kvällen kommer dock att sin början på Haket.

  SvaraRadera
 6. Låter bra. Själv ska jag precis öppna en The Maharaja Imperial IPA från Avery :)

  SvaraRadera
 7. You lucky bastard! Låt dig väl drickas! =)

  SvaraRadera
 8. Där slog du ett par bra slag för bra öl, gött. Låter som en jävligt nice kväll förövrigt. Vad kostade en flarra XS egentligen? borde ju vara en del..

  SvaraRadera
 9. Rover har både XS Imperial Stout och XS DIPA. De tar 250 kr/st för dem.

  SvaraRadera