torsdag 30 juli 2009

Dugges 1/2 Idjit!

Öppnade precis en av de 1/2 Idjit från Dugges som jag köpte på Systembolaget i Mölndal förra veckan. Jag visste vad som väntade då jag frekvent druckit den på fat på tre små rum.

Då jag inte skrivit några rader om den tidigare tänkte jag göra det nu när jag har möjlighet att dricka den i lugn och ro.Häller upp en relativt lätt mörkbrun vätska som snabbt övergår till svart i glaset med ljusbrunt skum, har upplevt skummet mörkare på fat men det kanske har varit ljuset på krogen som spökar. Doften är humlig, kaffe och rostad malt. Smaken är även den humlig med mycket kaffe, aningen lakrits och rostad malt, lite bränt. Relativt lätt eftersmak där en lätt ton av alkohol ges utrymme. Kaffesmaken hänger sig kvar en lång stund i gommen och eftersom jag är en kaffeälskare tar det inte lång stund förens glaset är vid munnen igen.

Kanske inte den mest komplexa imperial porter som existerar men det behöver det inte vara när det är så här njutningsfullt.

Jag hoppas verkligen att Dugge återupptar produktionen av storebror Idjit som levererar hela 16,5%. Skulle vara kul med en svensk extrem-imperial stout och det känns som om det är någon i Sverige som skulle bemästra detta är det just vår vän i Mölndal.

4 kommentarer:

 1. Det var ett bra tag sedan jag drack denna (på fat på änkan i kph) och är sugen på att testa igen. Var på BA här i Malmö för några timmar sedan och beställde en High Five dock, efter att smuttat på ett smakprov och kommit fram till att det inte smakade som det skulle (väldigt trött) så bestämde jag mig, eftersom ni Göteborgare har lovordat Dugges senaste batchar att faktiskt köpa ett glas ändå och visst gick det ner även om det var långt ifrån roligt. Ett litet bidrag till att få slut på tunnan dock så vi kan få ner en ny, fräsh! Är också väldigt nyfiken på alla experimentbrygder Dugge hade kunnat spotta ut om bara allt gått på räls hela tiden.. Några svenska riktiga fetingar (dubbel IPA, Imperial Stout mm) är precis vad jag behöver..

  SvaraRadera
 2. Vilket sammanträffande. Var på bolaget i Mölndal idag och körde en räd av flaskorna där, öppnade både en High Five och 1/2 Idjit ikväll och båda var till stor belåtenhet.

  SvaraRadera
 3. Tråkigt med High Five men det var varit svajigt här i Göteborg också, inte enbart bra fat/flaskor. Det positiva är väl att det börjar ramla ut flera fat och flaskor från den nya humleleveransen samt att infektionsproblemet verkar vara som bortblåst.

  Kan förövrigt meddela att Dugge investerade i ett experimentbryggverk (25 liter tror jag det var) för ett antal månader sedan vilket låter mycket spännande.

  SvaraRadera
 4. Thanks very nice blog!

  my blog post: new cellulite treatment

  SvaraRadera