fredag 24 juli 2009

Ölkonsumtion, ratingfrossa & husöl

Som rubriken skvallrar om kommer detta inlägg handla om våra vanor och inställning till öl och kanske framförallt ölkonsumtion.

Ni har säkert märkt här på bloggen att jag på allvar tagit tag i en skåpsrensning. Anledningen till detta är en kombination av att jag inte har obegränsat med förvaringsutrymme samt att jag överköpt vid köpstillfällena.

Tänkte skriva några rader om vilken inställning till ölkonsumtion som är sundast. Tills för några månader sedan kände jag ett sug efter att prova samtliga nyheter med undantag av det som jag garanterat kunde klassa som ointressant för mig, lägg därtill några utlandsresor så blir det mycket öl som plockats hem. Detta ledde till att jag egentligen köpte mer än jag hade möjlighet att konsumera, så kvar i skåpet stod de öl som jag egentligen enbart köpte för att ge ett omdöme och kanske betygsätta på någon ratingsida.

Nej, min nya rutin ska fokusera på mer kvalitet och mindre kvantitet utan att helt tappa fokus på nya oprövade öl. Det finns ju trots allt så mycket bra öl där ute som man inte provat.

Någon kanske tycker att man kan missa just den ölen som är så fantastiskt god men det känner jag inte är någon större risk då man efter en tids provande börjar lära sig vad man gillar. Jag menar - hur intressant är en ny pisslager från Carlsberg eller någon smaklös bitter från något massproducerande brittiskt bryggeri?

Nu till något annat. Jag har inte riktigt kommit så långt att jag har förstått detta med husöl. Om jag har förstått rätt så menas ett öl som inte är topp men smakar bra för det satta priset som i sin tur bör vara lite lägre så att man ska ha råd med fler.

Det är egentligen av två anledningar jag inte förstår detta. 1) jag hinner inte dricka det som jag köpt för att prova så när ska man dricka husölet, hur mycket öl dricker ni egentligen? 2) man dricker ju inte fyra liter impy åt gången så varför köpa en halvtråkig öl för ca 30 kr/50cl när man får en Weasel för 99kr/50cl eller ekad Yeti för 65 kr/50cl?

Men det kanske helt enkelt är så att husöl är ett annat utryck för session-öl där fortfarande kvalitén står i fokus. Då förstår jag detta utan att vara en session-öl-fantast på något vis.

Nå, vad säger ni är jag helt uppåt väggarna fel ute här? Dela gärna med er av er inställning till detta. Och kan inte någon vara snäll att reda ut begreppet husöl åt mig.

6 kommentarer:

 1. Jag tycker att Dugges Brandmästaren är en utmärkt "husöl". Funkar att dricka på vardagar, till maten osv utan att man känner av det och smakar ändå väldigt bra.

  Har även börjat försöka mig på att brygga egna session ales. En mild (3.3%) och en bitter (3.9%) än så länge och de smakar faktiskt ganska bra.

  Kan bli jävligt less på så kallade extremöl ibland. Gillar att kunna ta ett par öl utan att bli berusad och det är inte alltid man är så sugen på att sitta och finsippa och analysera sönder nån 10 procentig imp stout eller belgare.

  Dock så tycker jag fortfarande att Kaggen och den ekade Yetin tillhör världens bästa öl :)

  Det där med att försöka hinna med att testa alla ölnyheter har jag också släppt. Finns varken tid, pengar eller lever till det.

  SvaraRadera
 2. Har också börjat dricka av en del från förrådet. Har överköpt mig på en del sorter och jag har inget ställe som är kallt att förvara dem på. Kommer nog i framtiden inte att köpa så många av det som kommer. Räcker ibland med bara en eller två flaskor av samma sort.

  SvaraRadera
 3. För mig är husöl sådan öl som jag alltid försöker ha ett par flaskor av i kylen. Tanken är att de ska passa bra till mat eller när man får oväntat besök utan att vara allt för dyra. Det innebär inte att de är av dålig kvalitet eller att det är något jag bälgar i mig.

  Just nu består husölen av några flaskor vardera av Ocean IPA, Slottskällans Slottslager och Red Seal Ale. Nästa gång jag är i Köpenhamn ska jag även bunkra upp med Ølfabrikken porter på burk.

  Har inte ni några öl som ni brukar ha hemma?

  SvaraRadera
 4. Det som är husöl för mig är sånt jag precis som Carl säger, brukar försöka ha hemma - det har varit Oppigårds Single Hop. Tycker den är god och trevlig och ändå inte jättemycket alkohol.
  Det har blivit ett lass Oppigårds Summer Ale också, hade den gått att få tag på året runt hade den också klassats som husöl hos mig.

  SvaraRadera
 5. Tidigare hade jag alltid Hof eller Tuborg Grön hemma, men... Det är inte värt besväret. Fast jag har ju alltid någon budget-2,8 hemma.

  Mitt problem är snarare stora flaskor med starkt innehåll: De som kan tänkas vilja dela dessa flaskor med mig måste köra bil hem.

  SvaraRadera
 6. Har också skippat tanken på att prova allt som finns på tex Systemet. Känns meningslöst, dessa 10,2:or och allt vad de nu säljer intresserar mig inte.

  Något "husöl" har jag inte, dricker aldrig lättöl eller mellanöl så något behov av husöl har jag inte.

  SvaraRadera