fredag 13 mars 2009

Smokehead

Tänkte inleda helgen eller avsluta arbetsveckan om ni så önskar med en Imperial Stout från bryggeriet BrewDog och det jag talar om då är deras Smokehead. En Imperial stout som lagrats på whisky-fat från mitt favoritområde vad det gäller whisky, Islay som är en liten ö på den skotska västkusten.

Ska erkänna att jag inte alltid uppskattar öl som lagrats på whisky-fat även om jag älskar rökig whisky. Tycker ibland att whisky-karaktären tar över för mycket och då väljer jag hellre att ta en whisky för sig själv om jag är ute efter den karaktären.


Ölet är mörkt nästan helt svart med ett blygsamt mörkt skum som snabbt sjunker hop och bildar en ring kring glasets insida.

Doftar rök, ekfat, fruktig humle.

Smak av vanilj, ekfat, funge, lakrits, choklad, whisky-karaktär, sälta. Humlen gör sig påmind som en fruktig- och friskhet som ligger där i bakgrunden för att då och då kliva fram medan ölet åker runt i munnen. Otroligt lättdrucket öl med trevlig bitter avslutning.

Smokehead överaskar verkligen och BrewDog levererar ett väldigt balanserat öl som jag gärna dricker igen.

2 kommentarer:

  1. Tycker det här är ett riktigt trevligt öl. Gillar nästan whisky-öl mer än riktigt whisky eftersom det är betydligt mer "lättdrucket" och snällt och inte så extremt som riktigt wirre...

    SvaraRadera
  2. Här är en till som håller med! Oväntat lättdrucket och utan tvekan trevligt. Tror dock att jag avvaktar med att köpa fler flaskor. Fast idag vill man ju mest höra mer om din bryggningen Weine!

    SvaraRadera