torsdag 19 mars 2009

Öl-kväll

Dempa och jag har surrat ett tag om att köra en öl-kväll och igår gick den av stapeln. Följande öl ingick i laguppställningen.


Duvel, Duvel Triple Hop, BrewDog Chaos Theory, Green Flash Imperial IPA samt Mikkeller Three Floyds Hvedegoop.

Vi började dock med att dricka en mycket trevlig vete-öl som har brygds av Rick på Drakens Ångbrygeri, om jag inte hörde helt fel var det en Hefeweizen. Trevlig öl med skön veteölskaraktär av citrus, äpple, aningen kryddig samt banan kanske? Mycket gott och lättdrucket.

Då var det dags att hoppa på provningen och vi började med en parallellprovning av Duvel. Ganska fort stod det klart att de var två helt olika öl inte minst till färgen. De två glasen till höger är den vanliga och den två till vänster är Tripel Hop.


Som synes är Duvel Tripel Hop betydligt mörkare i färgen med något kompaktare skum än den vanliga. Standardvarianten är ett friskt öl med karaktär av citrus, jäst, kryddigt. Tripel Hop har mycket mer maltkaraktär och smak av torkade bär, svarta vinbär, jäst, kryddig och rejält bitter.
Betyg: Duvel Triple Hop 8/10.
Betyg: Duvel 7/10.


Nu var det tid att gå över på de mer humlebetonade varianterna i laguppställningen. De dracks i nämnd ordning.

BrewDog Chaos Theory. En IPA med smak av karamell, toffee och en bra humleprofil åt citrus, persika.
Betyg 7/10.

Green Flash Imperial IPA. Här har vi en DIPA med aggressiv humlekaraktär utan en söt karamellmaltig kropp, dock finns där en del karamell men ganska blygsamt för en DIPA. Det som slår en är den kraftiga humlearomen som slår upp ur glaset när man försiktigt doftar på ölen. Smaken är typiskt lättdrucken amerikansk DIPA av tropiska frukter, citrus, grape som övergår i en bitterhet.
Betyg 8/10.

Här någonstans var det tid för en paus i provningen för att få något i magen. Vi bestämde oss för en närliggande turkisk restaurang Taras Tappas. Väl där blev det varsin Samuel Adams och lamm. Där satt vi med tända ljus och diskuterade livet viktiga ting som öl. Nästan så att sambon skulle blivit avundsjuk om hon såg oss ;)

Efter maten var det tid för kvällens tungviktare Hvedegoop. En klibbig maltig karamell, toffee kropp med humlechock av citrus, grape, ananas, mango som balanserar upp alkoholen på ett mycket bra sätt.
Betyg: 8,5/10.

Avslutar med att tacka Dempa för en trevlig öl-kväll med öl-snack och planering inför kommande aktiviteter.

5 kommentarer:

 1. Triple hop vill jag så gjärna prova, men den sägs vara under förväntigar med tanke på priset.

  SvaraRadera
 2. Mycket trevligt Weinman! Jag stal din bild på "laguppställningen"..

  SvaraRadera
 3. Jag gillar verkligen att Göteborgs ölbloggare börjar hänga och prova ihop! Låter som en rolig provning - räkna med att jag är på nästa gång! =)

  SvaraRadera
 4. Weine - om du tömmer lite ur din inbox kan jag skicka dig bilder från senaste bryggningen. Eller sänd över en alternativ mail =)

  SvaraRadera
 5. Ni har det gött i Göteborg! Ölet lever betydligt mer ifrån Göteborg och upp, Malmö känns lite dött.. Förutom i min lägenhet då :)

  SvaraRadera