tisdag 10 mars 2009

Tillbakablick på lördagen

Lördagskvällen spenderades på 3 Små Rum i sällskap av Victor med flickvän.

Kvällen blev väldigt lång men jag ska göra ett försök att summera den kort.

Jag startade kvällen med en Strong Porter på cask från Oceanbryggeriet som är en blandning mellan Oceanbryggeriets vanligt porter och Järntorgets Arbetarporter. En riktigt balanserad och trevlig porter som har mycket av arbetarporterns karaktär men nedtonat och mer balans mellan de rostade smakerna av kaffe, choklad och alkoholen. Jag gillade den verkligen. Träffade på bryggmästaren själv Thomas Bingebo i baren vilket ledde till lite trevlig snack.

Fick sedan ett smakprov av Victors St Louis Gueuze från Brouwerij Van Honsebrouck. En Gueuze som har de karakteristiska dragen av spontanjäst och en söt fyllighet. Det märks tydligt att man har tillsatt socker vilket egentligen skulle göra denna till en Faro. Sötman ger en fyllighet men tonar också ner spontanjästkaraktären. Kanske är en bra öl att börja stilen med.

Under tiden kom Reza sin vana trogen förbi och ville bjuda på något och denna gång hade han valt ut en Liefmans Jan van Gent från 2005. En trevlig belgisk ale som har allt det man kan förvänta sig av stilen citrus, jäst. Vet inte hur lagringen hade påverkat ölet men Reza var inte helt nöjd och det som slog oss var väl att det blivit lite platt då den brusande känslan inte infann sig samt att fuktigheten från humlen troligen hade avklingat. Gott och kul men inte i topp.

Reza återkom sedan med en flaska Pale Ale från Ölfabrikken. Den hade gått ut för några månader sedan så han ville bli av med den. Jag har druckit den färsk och tycker att den verkligen hade mycket kvar av humlen.

Vi bestämde oss sedan för att dela på en Jolly Pumpkin La Roja. Jag gillar verkligen Jolly Pumpkins öl med den jordiga, funkiga karaktären. Här gjorde även den relativt höga alkoholhalten sig påmind genom att bära fram en fylligare smak samt en värmande munkänsla. Troligen det bästa ölen jag druckit hittills från Jolly Pumpkin.

Mitt i alltihop kom Reza med ett glas Brooklyn Monster Ale från 2007 som han inte kunde med att dricka upp. En fulspritigt Barley Wine som egentligen inte var ett dugg bättre än jag upplevde den som färsk.

Nu var det tid att bryta upp och Victor och fickvän tog sig hemåt medan jag förflyttade mig till baren. Kände för något kraftigt och bestämde mig därför för en Nögne # 100. Vet inte vilken stil den är men jag skulle nog sätta den som en Barley Wine trots att den är mörk som en porter. Helt grym öl som har lager av smaker och en klibbade sötma.

6 kommentarer:

 1. Typiskt! Just den helgen när man inte är där så har de en ny Ocean öl, och dessutom på cask.

  SvaraRadera
 2. Ölfabrikken Pale Ale på flaska är faktiskt fortfarande god.
  Monster Ale har jag några flaskor hemma, har för mig jag tyckte den var helt okej när jag drack den för ett tag sedan. Men det har ju runnit en hel del öl under broarna sedan dess ;)

  SvaraRadera
 3. Rekan: enligt Bingebo var strong porter en engångsgrej. Hoppas du kommer över ett fat för den var riktigt god, i alla fall på cask. Vem vet kanske kommer det in ytterligare ett på 3 små rum.

  Dempa: Ja, ölfabrikken är god på flaska. monster ale är nog ok om man dricker den ensam, men har man druckit så mycket bättre öl på kvällen blir den fulspritig i jämförelse.

  SvaraRadera
 4. Monster ale är sådär, en av de sämmre barley wines jag har provat.

  SvaraRadera
 5. Tycker Monster Ale är lite underskattad faktiskt. Dock inte jättekul senast jag drack det - konstigt nog uppskattade jag Monster Ale 2007 betydligt mer i maj förra året. Ska väl köpa någon flaska i år också, men... antagligen förändras man väl och blir mer kräsen. Thomas Hardy's var ju jättegod färsk första gången man drack den, men nu i julas var det mest "meh" om jag ska vara ärlig.

  SvaraRadera
 6. Tackar för ännu en trevlig kväll! Monster alen hade jag helt glömt bort och väljer nog att bortse från den. Jag håller med niggze om att det inte är något särskilt roligt barley wine, men jag kan inte för mitt liv minnas att den var så dålig som den var i lördags...

  SvaraRadera