tisdag 3 mars 2009

Svaret kom...

Min fråga var uppdelad i två steg: 1) Är det återanvända flaskor eller är de från 2006? 2) Varför har man försökt dölja alkoholhalten?

Systembolagets svar lyser med sin frånvaro men importören Herrljunga Cider eller Gamlestadens Bryggeri/Oliver Twist/ Great Brands kom med ett snabbt svar vilket löd som följer:

Vi har fått flera påpekanden från konsumenter/Systembolaget ang. nedanstående. Bakgrunden är att den öl vi beställde från Rouge levererades till oss enligt ök, men bland alla kollin hade de skickat med en mindre mängd årgångslagrad öl från 2006, utan vår vetskap. Då vi använder ett externt lager var det ingen som reagerade på detta.

Efter test av ölen (2008:an) som levererades visade det sig att alkoholhalten var felaktig mot det som uppges på flaskan, därav har vi i samråd med Systembolaget etiketterat om alla flaskor med korrekt alkoholhalt.


Jag skickade då en kompletterande fråga:

Tack för snabbt svar.

Flaskorna som är märkta med 2006 är alltså från 2006 och inte återanvända? Mycket intressant!

Du nämnde att testen gjordes på 2008:an men ni har även märkt om 2006:an med ny alkoholhalt 9,5%.


Ännu ett snabbt svar från importören löd:

Vi visste inte om 2006:an förrän någon dag sedan, vet således inte om den har 9,5 eller 11% i alkoholhalt. Vet bara att den är vällagrad… ;)

Av mina två spår var det alltså nr 2 det korrekta "Detta är det minst troliga och mest roliga, att Systembolaget fått in ett parti lagrade flaskor från 2006 trots att de beställt årgång 2008. Den du!"

Casa Beer Blogs rekommendation blir - spring till närmaste Systembolag och köp så mycket ni kommer över. Hur ofta kan man köpa årgångslagrad öl på Systembolaget?!

9 kommentarer:

 1. Sitter redan på bussen till malmö för att inhandla ett par flaskor till ;)! Men det märkliga var det att jag hittade inte en ända flaska som var 2008a i malmö senaste jag kollade,checkade kanske 5-6 flaskor.

  SvaraRadera
 2. Skojar du att jag blev nöjd över att jag köpte ytterligare en flaska idag, nu när jag läste detta. Fast jag tycker ändå att det verkar skumt. Såg inte heller någon flaska från 2008 och det verkar inte vara någon som sett några över huvud taget.

  ABV i 2006an är troligen 11% eftersom de flesta sidor listar den som just 11.

  SvaraRadera
 3. Det var ju intressant, får kanske kika förbi Hansa och se om de har någon 2006:a av Imperial Stouten kvar.

  /Markus

  SvaraRadera
 4. Oj. Då kanske man som sagt se ifall man ska ta och köpa en till då och lagra ännu längre.

  SvaraRadera
 5. Kanske blir tvungen att köpa en sån där förbannad keramikflaska trots allt.

  SvaraRadera
 6. Köpte en idag på lunchen vid Bromma Center. De hade cirka 7 flaskor på hyllan. Alla var 2006:or.

  SvaraRadera
 7. Det verkar ju snarare som den större mängden var 2006:or. De finns ju överallt. Är det någon som fått tag på en 2008:a? De kanske har gått ut till krogarna? Vad snopet för dom i så fall!

  Rekan: klart att du ska ha några keramikflaskor i skåpet hemma.

  SvaraRadera
 8. Blev lurad att köpa två keramikflaskor idag, förbaskat också! Jag som lovat mig själv att inte köpa någon men när jag fick reda på att det var 2006 blev det med ens mycket mer intressant. Jag skyller allt på dig Weine;-)

  SvaraRadera
 9. Gött Markus. Var också och köpte några till igår, har nu 5 st Imperial Stout och 2 st IIPA. Grymt sugen på att öppna en 2006:a i helgen.

  SvaraRadera