måndag 23 februari 2009

Helgfinalen

Lördags eftermiddag kl fem stod jag, Rekan, Lisa, Victor och Uffe med flickvän utanför (vart tror ni?) naturligtvis 3 små rum och delade upp vår sambeställning av Mikkeller. Vi gick på Victors förslag att gå ner till Reza och snacka lite över några öl.

Uffe med flickvän var tvungna att lämna oss ganska omgående då de var inbokade på inflyttningsfest någon timma senare. Kvar blev jag, Rekan, Lisa och Victor. Jag började med en Dugges Celebration Ale bara för att den är så mumsig. Medan de andra bestämde sig för att dela en 75 cl-flaska med Jolly Pumpkin E.S. Bam.

Vi diskuterade en stund huruvida Victor gjort bort sig och valt en flaska som vi redan testat...men vi kom fram till att det var Bam Biere vi delade på senast. Jag fick ett smakprov och tycker det är ett trevligt lättdrucket öl med drag åt citrus och funkiga toner. Kunde kanske vara lite mer fyllig/komplex. Gott är det dock.

Vi fortsatte sedan med att dela en flaska Rogue Chocolate Stout på fyra. Den var betydligt kraftfullare, sötare och maltigare än jag tycker mig komma ihåg den. Trevlig öl dock med mycket chokladsmak utan nå upp i toppbetyg.


Vi hann även med att dela på en belgisk Abbey Dubbel, La Binchoise Brune Tradition innan Rekan och Lisa behövde kila vidare. Det var en trevlig belgisk ale av den lite mörkare varianten. Ett mycket lättdrucket söt/syrligt öl. Får inget toppbetyg dock.

Jag och victor bestämde oss för att försätta genom att dela en flaska Mikkeller Big Worse. Jag gillade detta. En barley wine som drog åt brittisk med mycket karamell, kola, alkohol utan att för den delen var helt humlebefriad. Gillade den faktiskt.

Jag var på Bishops Arms Avenyn under fredagen varvid jag noterade att de tog 225 kr för en Närke Kaggen Stormaktporter från 2006. Vi var överens om att det var ett riktigt bra pris och bestämde oss för att vi skulle ta oss till Bishops och avsluta med att dela på en flaska. Kaggen är en explosion av smaker av rostat kaffe, choklad, fat, bär balanserad sötma som avrundas med en balanserad bourbon-karaktär. Den är sjukt komplext med en oändliga lager av smaker som jag inte kommer i närheten av att kunna beskriva.

När det var dags att avsluta kvällen kom jag på iden om vi inte skulle gå förbi hemma hos mig och knäppa en AleSmith Old Numbskull. Victor hade inga invändningar mot mitt förslag så vi traskade vidare genom snöbistert Göteborg ner till mitt ställe. Som tur var hade jag en Mikkeller Stateside IPA på kylning så att vi hade något att göra medan vi väntade på att Old Numbskull skulle skjunka några grader under rumstemperatur. Stateside IPA gjorde sig bra mot de mörka smakerna från Kaggen med sina grymt fräscha och friska humlekaraktär med ett kraftigt bett i beskan. Jag fullkomlig älskar denna humlebomb. Efter någon timme i kylen var både Numbskull och vi redo.


Spänningen var ganska tät när jag fibblade upp flaskan. Ett väldigt vackert öl forsade ner i glaset medan en skön doft av mängder av humle, söt karamell, kola och ett kraftigt (för en barley wine) skum bildades. Jag lockades till att snurra glaset varvid blev helt insmetad av kompakt skum. Mycket imponerande och trevligt. När skummet sedan hade sjunkit ihop lade det sig som ett lock, relativt mycket skumrester på glaset. Smaken är kraftig av drivor med amerikansk humle med drag åt tropiska frukter mango, citrus och en fylligt maltig kropp av karamell och kola med viss kryddighet och värmande alkohol.

Det här är ett öl som jag verkligen gillar och kommer köpa fler flaskor av om de finns kvar när jag besöker Köpenhamn nästa gång.

Victor fick sedan med sig en Goose Island IPA när han traskade iväg genom Göteborgsnatten.

6 kommentarer:

 1. Usch, jag gillar verkligen inte Rogueflaskornas etiketter. Iaf inte de med stiliserade människor på, ser sjukt töntigt ut.
  Iofs dumt av mig att klaga, snart ska ni få se hur etiketten till min öl ser ut.. :P

  SvaraRadera
 2. Tackar för senast! Synd att vi missade Old Numbskull. Den verkar ha varit väldigt god.

  SvaraRadera
 3. Rekan: Tack själv. Ja, Old Numbskull är mycket god! Får se om jag kommer över några fler.

  SvaraRadera
 4. Vilken generös typ du är Weine, bjuda på Numbskull och sedan skicka med ponken en flarra IPA :) lär ju sovit gott på detta!

  SvaraRadera
 5. Det var en rikigt god kväll som vi nog skall kunna få till fler av! Btw Weine, jag har - precis som Rekan - haft problem med att kommentera på din blogg. Verkar som blogspot haft lite skumt för sig, för nu verkar det ju funka.

  SvaraRadera
 6. Old Numbskull är jag sjukt peppad på att testa, har en flaska här hemma som jag inte har hunnit testa än.

  SvaraRadera