söndag 8 februari 2009

Oj, vilken kväll!Började lördagskvällen med att öppna en Bons Voeux. Ljusgul grumlig vätska med ett medelhögt kompakt skum. Doften är frisk, fruktig, aprikos aningen parfym. Smaken är även den frisk och fruktig, aprikos, kryddig samt den karaktäristiska belgiska jästen, aningen alkohol.

Sedan var det hög tid att fortsätta till 3 Små Rum för att delta eller åtminstone bevittna välgörenhetsauktionen på Kaggen. Det var ganska lugnt i lokalen när jag kom dit halv sju. Tog mig fram till baren där jag stötte på Rick och bryggmästaren från Oceanbryggeriet Thomas Bingebo, hittade en ledig stol bredvid Rick. Vi kände ganska fort igen varande från ett bryggeribesök jag gjorde på Dugges i slutet av förra året då han stod i baren och serverade oss öl.

Beställde in en Dugges Celebration i väntan på att auktionen skulle avslutas och vinnarna skulle presenteras. Efter dragningen kom Mikael Dugge Engstöm himself förbi och började diskutera med Rick. Med sig hade han en Liefmans Kriek som släpptes på Systembolaget för någon vecka sedan. Han var väldigt nöjd med denna och räckte över den till Rick för att få höra hans omdöme. Efter en kort stund kom glaset även över till mig med kommentaren "du ska inte behöva sitta där och sukta". Mycket skön personlighet denna Mikael.
Den hade en trevlig röd färg. Smaken var fruktig av körsbärskärnor med klart syrliga drag utan att gå så långt som spontanjäst. Det diskuterades jordkällare och det är naturligtvis bara att hålla med. Väldigt balanserad och behaglig. Kommer nog köpa några fler av denna då jag endast köpte en flaska när de släpptes i början denna månad.

Rick kom tillbaks efter att ha varit och inspekterat flaskölen med den glädjande nyheten att där fanns båda de högaktuella Nögen DIPA och samarbetsprojektet mellan Dugges och Nögne Sahti på flaska. Vi bestämde att vi skulle dela på en Nögne DIPA. In kom flaskan och tre glas då Bingebo ville ha ett smakprov.Man känner på en gång att detta är en bra DIPA, skön doft av främst apelsin. Smaken domineras även den av apelsin men även som sig bör citrus, grape. Balanserad sötma och bra drag i beskan. Väldigt god och balanserad DIPA.

Då var det dags att dra de vinnande bidragen i auktionen. Generellt var buden lägre än jag hade förväntat mig. De vinnande buden låg mellan 425 kr ner till 200 kr. Ganska billigt kan jag tycka, speciellt när överskottet går till Rädda Barnen. Jag får delta nästa gång.Bingebo var tyvärr tvungen att lämna oss och ta sig ner till Oceanbryggeriet då där han hade en öl som precis hade jäst ut och var tvunget att tas om hand. Innan han gick bestämde vi att jag skulle komma förbi på ett bryggeribesök någon gång. Låter hur kul som helst så denna möjlighet kommer jag definitivt inte att slarva bort.

Plötsligt hör jag någon som säger "är det du som är Weine" Vänder mig om och får se en ung man som står bredvid mig och inspekterar skåpet med flasköl. Japp svarar jag lite frågande... Han förklarade för mig att det var han som heter Victor och skriver på bloggen Något att dricka, där startade en lång diskussion om allt som har med öl att göra. Den trevliga diskussionen skulle även återupptas senare på kvällen. Rick återkom efter en tur runt lokalen och beskrev hur det fungerade på Svenska Ölfrämjandets provningar samt den relativt nystartade Dugges bärsklubb.

Mikael var tillbaka med ett glas med av hans egna samarbete med Nögne Sahti. Han förklarade mycket roande hur de handgripligen fick barra av enbusken med bara händerna. Men hur smakade den då? Den var inte alls lika "svår" som jag hade förväntat mig utan faktiskt väldigt trevlig med smak av honung, trätoner, jäst, alkoholen är väldigt väl dold. Detta baseras på ett smakprov och behöver nog mer för att kunna ge den en mer rättvis bedömning.

När klockan började närma sig tio var Rick tyvärr tvungen att lämna oss. Vi hade under kvällen diskuterat mycket kring hembryggning. Rick sitter förövrigt som domare vid Svenska hembryggareföreningens träffar. Jag nämnde för Rick att jag ofta har funderat på hur tufft det skulle vara att få brygga sin alldeles egna Imperial Stout eller en DIPA. Då löser vi detta säger Rick! Va... fattar ni, en alldeles egen Imperial Stout eller DIPA!!! Att man sedan skulle få möjlighet att göra den med ett fullblodsproffs gör saken inte sämre. Vi skulle återkomma med möjliga tider men det kommer troligen ske under mars månad.

Hälsade av Rick och funderade även själv avsluta. Stötte då på Victor igen och vi bestämde då att vi skulle dela på något nytt och förhoppningsvis gott. Det var ju inte direkt svårt att få tips då lokalen var full med branschfolk och ratebeerians samt naturligtvis en mycket kunnig barägare. Vi hade nog bestämt oss för en öl från Jolly Pumpkin, frågan bara vilken av de tre som stod i skåpet. Mitt förslag var att barägaren Reza kunde tipsa oss. Han hade lite svårt att välja ut en men då gick en rateberian in och tyckte vi skulle välja Bam Biere.
Vi bestämde oss för att dela på en flaska. Så här sent på kvällen hade jag slutat skriva några noteringar då det hade blivit lite överväldigande med alla nya intryck men följande kan jag ta ur minnet. Ett livligt skum som till och med ville ta sig upp ur flaskan. Doftar väldigt behagligt av stall, häst, källare, (hur det nu kan vara behagligt) aningen fruktig humlig. Smak av stall, häst, citrus, torr. Väldigt lättdrucket öl som kanske kunde vara lite fylligare i smaken. Väldigt gott dock. Tror att denna är en av de som släpps på Systembolaget senare i vår och då kommer jag absolut köpa ett par flaskor. Undertiden vi satt där och diskuterade intrycken från den provande ölen samt diverse övrigt nördigt öl-prat kom samma reatebeerian förbi igen för att följa upp hur vi upplevde ölen. Det blev början på en intensiv diskussion kring ölets karaktär. Mycket trevlig man.

Pust, nu orkar jag inte skriva mer. Nedan finns de öl som avsmakades under kvällen med betyg. Som ni ser blev det ytterligare några som jag inte nämnt ovan men det gick runt en hel del olika smakprov.

Bons Voeux 8/10
Nögne Ö DIPA 9/10
Nögne/Dugges Sahti 7/10
Jolly pumpkin Bam Biere 8/10
Dugges Celebration 8/10
Grain dOrge Secret des Moines 6.66
7/10
König ludwig Weissbier 7/10
Liefmans Kriek 8,5/10
Ocean Stout 6/10

Detta var verkligen en kanonkväll! God öl, trevliga ölprofiler från branschen och alla dessa trevliga ölnördar som delar med sig av sina intryck. Har nog aldrig sett så mycket kvalitetsöl plockats ut från en bar på en och samma kväll. Allt ifrån färska ipor till lagrad imperial stouts och barleywine. Kan varmt rekommendera nästa tillställning som är ett lagrat fat av Dugges #100 vars överskott går till Läkare utan Gränser.

16 kommentarer:

 1. Jag och frugan var också där. De var vi som lade "skambudet" på 200 kr :)

  SvaraRadera
 2. Det var roligt att ses och snacka Weine! Hoppas på mer öldrickande i framtiden!

  SvaraRadera
 3. Fan Rekan jag tänkte inte på att det var ditt namn där längst upp. Synd att vi inte stötte på varandra.

  Victor: Ja, det var mycket trevligt. Får bli fler gånger.

  SvaraRadera
 4. Rekans skambud tycker jag får ursäktas med tanke på att han är arbetslös :)

  Skit att man missade den där kvällen. Lät som att det var mkt "bekant" folk där :)

  SvaraRadera
 5. Låter klockrent. Jag provade Nögnes dubbel IPA på EBF men minns den som mindre bra, antagligen var mina smaklökar helt söndriga och jag ser nu, efter dina ord fram emot att prova den igen när den släpps på systembolaget.

  För övrigt blir man ju inte minst sagt sugen på att besöka Göteborg..

  SvaraRadera
 6. andersand: Du är välkommen upp. Vi kunde kanske dra ihop ett roligt gäng och köra en provning. Som sedan kunde avslutas på några av Göteborgs bästa pubar.

  SvaraRadera
 7. Weine: Låter som en riktigt trevlig ide faktiskt! :)

  SvaraRadera
 8. Tack för pratstunden. Du verkade inte så elak du heller.
  //Retebeerianen Marsiblursi

  SvaraRadera
 9. En sån bloggträff/provning i Götet är jag gärna med på också :)

  SvaraRadera
 10. Absolut Weine, en super speciell, mega blogg provning med tillhörande pub besök mm! finns ju en del bloggare i Göteborg som kan visa oss skåningar och andra djur runt :)

  SvaraRadera
 11. Kul att du tittade in här Marsiblursi!

  andersand, Niggze, Rekan: Det verkar som vi har något på gång här. Kul, vi får väl börja fundera på när det skulle passa. Precis som andersand nämner finns det ju en del bloggare här i stan.

  SvaraRadera
 12. Count me in as well! Fantastiskt bra idé! (Lite beroende på när det blir) skulle jag nog kunna erbjuda sovplats till behövande.

  SvaraRadera
 13. Vore skitball. Jag hade behövt snylta en soffa/stengolv någonstans då såklart. Sen vore det ju smart att planera in det en tid runt löning/CSN så att man kan spendera mer än vad man egentligen har råd med när man är i storstaden.

  Med lite framförhållning kunde man även kanske slänga ihop en liten pott så hade jag kunnat ta en resväska och åka över till Ölbutikken och köpa lite provobjekt och ta med mig upp.

  SvaraRadera
 14. Det var ju en riktig kalasidé du kom med där Anders!

  SvaraRadera
 15. Om datumet är lämpligt är även jag intresserad. Har aldrig varit på en seriös pubrunda i Göteborg, dessutom vore det förstås kul att träffa andra ölbloggare. Ont om samtalsämnen lär det ej behöva bli.

  SvaraRadera
 16. Är också intresserad av att komma om jag har möjlighet/råd osv. Vore grymt kul.

  SvaraRadera