fredag 6 februari 2009

Svensk DIPA!

Jag tog mig som förbestämt till 3 små rum efter jobbet idag då jag läst att de enligt hemsidan skulle fått in en DIPA från Nynäshamns Ångbryggeri. När jag kom ner i källarplanet där 3 små rum ligger kunde jag ganska fort inse att de inte hunnit koppla på min efterlängtade DIPA. Kändes inte som det var läge att ge upp och gå hem utan jag gick igenom vad som fanns på fat och fick se denna Närke Örebro Bitter Cascade.


Efter lite eftertanke gick valet på Örebro Bitter Casacade, vilket var god och humlig som den alltid varit. Vet inte vad som skiljer denna från den vanliga Örebro Bitter, kände inte någon större skillnad utan möjligen en tydligare humleprofil. Under tiden passade jag på att ta upp när Nynäshamns DIPA skulle kopplas på och fick till svar att det skulle göras så fort Ekholmens Ekologiska Ale från samma bryggeri var slut, vilket troligen skulle inträffa inom några timmar.

Det var relativt lugnt i lokalen så jag passade på att svepa över flaskölskåpet medan jag tömde min Örebro Bitter. Fastnade ganska fort för två nyinkomna IPA från Mikkeller nämligen deras Single Hop Simcoe och Warrior. Då jag tidigare endast druckit Simcoe kändes det som en självklarhet att ge mig på Warrior.

Doft av radergummi, fruktigt humlig med rikligt tjockt skum. Smaken har likaså toner av radergummi, mjukt fruktig, citrus, grape, bitter. Simcoe från samma serie är mycket bättre enligt mig, dock är detta inte något dåligt öl.

Tog upp ryktet om att de skulle auktionera ut ett tiotal flaskor Kaggen imorgon, vilket Reza bekräftade med att gå och hämta en flaska Kaggen från 2007 som vi klämde på och diskuterade runt en stund innan några män från någon av de finare förorterna undrade vad vi höll på med. Reza försökte då förklara storheten med Kaggen, vilket gick mindre bra.

Under tiden blev det dags att koppla på denna efterlängtade DIPA från Nynäshamns. Detta är min andra DIPA från ett svenskt bryggeri, den första var Never mind the Bollox! från Dugges. Skulle nu denna kunna matcha Dugges tolkning av stilen?Doften är svag av fat, citrus, torr med blygsamt skum. Smaken är även den tunn för en DIPA med citrus, grape, maltig, toner av fat, bra beska.

Never mind the Bollox! spöar denna med råge...till och med så att samtliga ipor i Dugges Express Yourself-serie spöar denna med råde. Det är inget dåligt öl men både kropp och smak är alldeles för tunn för en DIPA. Kul att prova dock, men inte någon wow-känsla.

5 kommentarer:

 1. Synd att dubbel IPA'n inte var något att hurra för. Man vill ju sååå gärna att det ska vara bra när det är svenskt och experimentellt..

  SvaraRadera
 2. Håller med Anders, riktigt synd att den inte sparkade röv.

  Men sugen blir man ju ändå. Undrar om man skulle dra ner till 3 Små Rum imorgon kväll, och hoppas att de har något kvar av den..

  SvaraRadera
 3. Var på Tre Små Rum igår. Tyckte att den var ganska bra, men de hade kunnat dra ner på alkoholen och kört den som en vanlig IPA. Tycker inte att den kändes som en Dubbel IPA. Mikkeller Simcoe var riktigt god och frisk. Och att få dricka Kaggen är ju aldrig fel ;)

  SvaraRadera
 4. Håller med dig Rekan. Ganska bra IPA men jag vill bli mer tagen av en DIPA.

  Jag var också där i går. Synd att vi inte träffades. Kommer upp ett inlägg om detta under dagen. Mycket trevlig kväll.

  SvaraRadera
 5. Jag gillar dipan som tusan, kanske lite lite humle för en imperial ipa men ölet är sjukt ballanserat, det kan man inte alltid säga om jänkar dipor.

  SvaraRadera