tisdag 17 februari 2009

Åter i Götet

Då var man tillbaka i Göteborg. Tänkte kortfattat sammanfatta helgen som gick.

Fredagen börjades som bekant med att lägga upp ett inlägg om vår planerade ölbloggarträff, vilket lutar åt att bli i April enligt vad jag kan se bland kommentarerna. Efter att inlägget lades upp och High Tide Fresh Hop IPA och Green Flash IPA var urdruckna passade jag på att gå förbi 3 Små Rum där jag upptäckte att Reza hade fått in Närke ! på flaska. Som tidigare var den mycket god med smaker av karamell, amerikans humle, gummi, beska utan att på något sätt bli extremt.

Pengarna från utauktioneringen av kaggen hade nu betalas in till Rädda Barnen och beviset fanns uppsatt på skåpet för flaskölen. Vad säger man - kanon Reza! Bilden är tyvärr inte av toppkvalitet direkt men klickar ni upp den går det nog att tyda det står där.


Kände bara att jag var tvungen att beställa in ett smakprov på Nynäshamns DIPA då jag blev lite besviken på den senast. Hur var den denna gång då? Troligen Nynäshamns bästa öl men inte i klass med en bra DIPA.

På vägen hem passade jag på att gå in på Bishops på Avenyn för att se om de hade något intressant på cask. Blev ytterligare en öl från Nynäshamn då deras ESN var påkopplad som cask. Minimalt skum med karaktär av maltighet med en tydlig beska, aningen spretig öl som har Nynäshamns karaktäristiska hussmak. Till detta beställde jag in 2 cl Octomore, mycket kraftfull whisky som har karaktär av RÖK, torv och sälta. Bättre än väntat då den endast är 5 år.

Lördagen innebar som bekant en resa upp till Stockholm där jag förutom att spendera tid på diverse bra pubar även skulle hämta ut en låda med Goose Island IPA som var beställt via privatimport på Systembolaget. Hade även en inplanerad kurs i Solna på måndagen.Första uppgiften var att hitta till rätt Systembolag där våra Goose stod och väntade för att sedan lämna av dem i lägenheten och fara iväg till Akkurat där Maharaja skulle vara påkopplad på Crazykranen. Väl där inne kunde jag konstatera att den tyvärr var slut så det blev en Närke Elände för att inte gå helt lottlös innan jag tog mig vidare till OT. Väl inne på OT höll jag på att ramla baklänges när jag såg en kran med Rogue XS Old Crustacean Barley Wine!!!

Försökte få in den omgående då den trevliga tjejen i baren frågade om jag skulle dricka mer denna kvällen. Ja det har jag väl tänkt svarade jag lite frågande. Vill du känna någon smak från övriga öl ska du inte börja med denna sa hon och log. Ok, jag fattar. Då de humlebomberna jag inte smakat tidigare endast fanns på stora flaskor började jag med en ganska snäll med god pale ale från Saranac, trevlig men inte så mycket mer.

Sedan gick det inte att hålla emot längre utan jag beställde in denna barley wine från Rogue som jag så länge velat smaka. Förvånansvärt tunn doft för en amerikansk barley wine med framförallt humle och alkohol. Smaken är även den tunn för en barley wine man hittar dock fruktig humle, apelsin, grape och en BRUTAL beska som helt tar överhand och alkohol. Denna skulle behöva en tydligare maltprofil av söt karamellmalt och mer aromhumle som kunde matcha denna brutalbeska.

Lördagskvällen avslutades hemma hos en gammal polare som bosatt sig i Stockholm där kvällen avrundades med lite trevligt käk och ett gäng gamla goda öl medtagna från mitt förråd hemma i Göteborg.

Efter att ha tillbringat större delen av söndagen i badkaret då jag kände mig lite trött efter en sen lördagkväll bestämde jag tillslut att ta mig ner till OT för att få i mig en dos av humle. Väl inne blev det åter tufft att bestämma sig. Mitt förstaval som var OTs egna öl som producerats av Rogue hade tydligen tagit slut dagen innan....bestämde mig tillslut för en ESB som real ale, Coteigh Barn Owl vilket var trevlig men aningen platt. Kvällen fortsatte sedan med ytterligare en öl från Rogue deras trevliga Shakespears Stout. Denna är väldigt stoutlik i utseendet. Smaken är mycket njutbar av främst choklad, fruktig cascade-humle, torr.

Jag hade bestämt att det skulle bli en tidig kväll denna söndag, så när klockan ändå hade passerat 24 när jag började närma mig hemmet kände jag inte för att ta mig ut till Solna med kollektivtrafiken dagen efter. Bokade en taxi till 8:30 nästa dag och avslutade därmed en trevlig söndag.

Måndagen spenderades i Solna på vårt huvudkontor med diverse kursaktiviteter och avslutades planenligt kl 16:00. Jag hade bokat in tåget först kl 19:10 för att hinna besöka Akkurat ytterligare en sista gång innan hemresan.

Väl inne på Akkurat var valet självklart då de hade Un*Earthly från Southern Tier på Crazykranen. Klar bärstensfärgad vätska med benvitt skum. Smaken är fruktig humlig av mango, grape, ananas och karamell. Rejält bitter avslutning med värmande alkohol.

Tillägg: På söndagen kopplade OT på Avery The Czar på fat. Blev tyvärr ingen då jag har druckit den tidigare och jag var inne på att prioritera sådan som jag inte druckit. Men hur lockad tror ni inte jag var!

5 kommentarer:

 1. Låter som en riktigt fullpackad helg. Kul att få lite info på Rogues BW, jag har inte testat det och är lite nyfiken men det är tydligen inget att lägga en förmögenhet på när det kommer till systembolaget?

  SvaraRadera
 2. Känns som det var alldeles för länge sedan man tog en ölrunda i Kungliga Hufvudstaden!

  SvaraRadera
 3. Låter som en angenäm vistelse i Stockholm. Hade jag åkt tåg och sett någon kliva ombord med en kartong Goose Island, ja då hade jag direkt gått fram och börjat prata öl. Men jag misstänker förstås att du inte tog med dig hela kartongen till Götet.

  SvaraRadera
 4. Jo hela kartongen åkte nog med till götet..
  Annars hade jag blivit storelak ;)

  Men hjälp vilka häftiga grejer de har på fat där i Sthlm. Det känns som att man borde planera in något besök. Men har man otur har de slut på allt intressant :)

  SvaraRadera
 5. Anders: Nej lägg inte en förmögenhet på denna BW från Rogue. Jag kommer nog endast köpa en för att se om den är bättre än på fat.

  Gyllenbock: hela kartongen eller snarare samtliga öl från kartongen åkte med till götet. Kartongen ersattes av en väska.

  dempa: ja det var ett riktigt trevligt besök denna gång. Men det är ju inte alltid som det är sådana sjuka grejer på fat.

  SvaraRadera