fredag 3 april 2009

Flasktappning

Så var det äntligen dags att tappa vår Imperial Stout på flaskbuteljer. Spänningen var näst intill olidlig när vi förberedde flaskorna i desinfektionsbadet och gjorde i ordning inför tappningen. Det vita ni ser på flaskhalsarna är druvsocker som tillsattes för att jästen ska ha något att mumsa på vid omvandlingen till kolsyra.Vi började med att mäta ölet genom att tappa upp några centiliter i en kupa....utjäsningen var perfekt . Följande värden konstaterades: OG 1102, IBU 74,5 och ABV 10 %. Det blir alltså ett öl som inte ber om ursäkt för sin existens.

Nu var det äntligen dags för första smakprovet...doften hade redan skvallrat om underbara choklad- och lakritstoner. Första sippen och ett rus av lycka spred sig i kroppen...robusta smaker av choklad, kaffe, lakrits, sötma, aningen syrlig och detta ca två veckor innan ölet är klart och utan den kolsyra som skall produceras under flaskjästningen.

Namnet då? Den fick ett arbetsnamn när vi bryggde den och det får kvarstå trots sin blygsamhet.

Weines Imponerande Stout


Ska bli enormt kul att få uppleva det färdiga resultatet när ölen jäst en andra gång på flaska och kolsyran har bildats och för att inte tala om hur det kommer utveckla sig under åren.

Rick plockade undan fem flaskor för att skicka in till SM i hembryggning 2010. Så vem vet Weines Imponerande Stout kanske levereras på fat till en krog nära dig.

Tillägg: En lite rolig bild på jästen som blev kvar i tunnan efter tappningen.OBS! Glöm ej att anmäla er till bloggträffen här.

3 kommentarer:

  1. Coolt, jag är peppad på att få prova så småningom! Weines Imponerande Stout funkar prima! en WIS! :D

    SvaraRadera
  2. Det verkar vara en höginterssant Imperial Stout du har varit med och bryggt. Blir spännande att höra vad du tycker om den när flaskjäsningen är klar.

    SvaraRadera
  3. Låter väldigt spännande.

    SvaraRadera