tisdag 24 augusti 2010

Mer öl från USA!

När jag kom hem från semestern i London och Barcelona hade jag ett paket att hämta på posten som min gode vän i USA hade sänt med följande innehåll.

Surly Brewing Company. Har sedan jag fick förmånen att dricka två årgångar av deras flaggskepp Darkness varit intresserad av att komma över fler intressanta öl från bryggeriet som håller till i Brooklyn Center, Minnesota. De producerar deras standardöl på burk och kör sedan några exklusiva släpp på 750 ml-flaskor.

Surly Furious
Deras standard IPA på 6,2% ABV som ratebeer rankar som # 10 i världen.

En Double/Imperial IPA på 9% ABV. Topprankad DIPA där det ända frågetecknet sitter till att den bryggs under perioden mars-april. Den har alltså tre månader på nacken. Ville inte vänta till nästa år så jag slängde med en i traden. Ska nog fungera fortfarande.

Här har man samma grundöl som de kallar Bende som är en Brown Ale på 5,1 % ABV men här har man uppfunnit en metod att tillföra kallpressat kaffe till bryggningen. Kaffet rostas förövrigt lokalt på Coffee & Tea Limited. Ratebeer rankar den som # 9 bland världens Brown Ales.

"Oh great, a fizzy yellow beer in a can, that's just wath the craft beer world needs!" Börjar med ett citat från bryggeriet för att beskriva denna öl. Det är en Saison på 6,5 % ABV med engelsk havre och belgiskt jäst som ska ge ölet en peppar- och honungskaraktär. Tillför du sedan slovensk humle som ska ge ölet en blommig-, aprikos- och persika-karaktär så har du denna Saison. Alltså en fizzy yellow beer.

Nu har vi kommit in på Surlys exklusivserie som tappas på 75 cl-flaskor. Denna är en Smoked Baltic Porter på 8,2% ABV som bryggs med lagerjäst samt rökmalt från Bamberg i Tyskland som är kända för sina rököl. Den finns enbart tillgänglig under november men är inte lika svårtillgänglig som Darkness som enbart säljs under en dag i oktober (darkness day) i begränsad mängd av 6 per kund. Ratebeer rankar den som # 5 i världen bland rököl.

Här har vi ännu en öl från deras exklusivserie. De brygger ett jubileumsöl varje år och denna är den senaste vilket blir # 4 i serien. De är olika brygder vare år och detta år blev det en Milk Stout på höga 9,4% ABV för stilen, liknar väl mer en Imperial Stout. Det är hursomhelst en milk stout bryggd med massvis av espressobönor enligt samma teknik som Coffee Bende ovan. Även här kommer bönorna lokalt från Coffee & Tea Limited. Ratebeer rankar den som # 3 i världen bland Sweet Stout.

Cigar City Brewing från Tampa Florida är ett mycket intressant bryggeri. Allt jag kommit över hittills har varit helt till belåtenhet. Blev därför väldigt intresserad när en möjlighet öppnade sig att kommer över ytterligare några flaskor via denna trade. Vad jag vet tappar de endast på 75 cl-flaskor.

Först ut är denna mycket intressanta Imperial Stout på 11% ABV. Ölet bryggdes för att hedra general Georgy Zhukov som var aktiv i röda armén under andra världskriget.

Fick blodad tand efter att ha provat deras maltfeta Warmer Winter Winter Warmer. Gillade verkligen den feta och behagliga maltkaraktären vilket gör att jag har stora förväntningar på denna öl som går under stilen Wee Heavy och har ett ABV på 8,5%. Ratebeer rankar den som # 7 bland världens Scotch Ales.

Humidor-serien är deras redan existerade öl lagrade med ädelträslaget ceder. Drack deras vanliga Jai Alai IPA i New York i våras och gillade den skarpt och här har man då utvecklat karaktären med cederträ. Har enbart läst/hört positiva kommenterar från denna öl. Den håller ett ABV på 7,5%. Ratebeer rankar den som # 9 bland världens IPA vilket är högre än den vanliga Jai Alai IPA.

Här har vi en väldigt kraftig DIPA, min vän i USA kallade den Trippel IPA på grund av att den ska var så koncentrerad. Den har ett ABV på 10%. Går man igenom betygen på ratebeer skiftar de enormt från topp till riktigt lågt. Den är som alla andra öl i serien 110K + OT endast bryggd vid ett tillfälle. Denna bryggdes i juni i år. Ska bli intressant om jag är man nog att uppskatta den. För er som undrar vad 110K + OT står för så kommer det från en tråd på forumet på Ratebeer där man diskuterade vad olika personer tjänar. Användaren som lade upp inlägget påstod att han tjänade 110 000 dollar per år + övertid. Detta ledde tydligen till en längre het diskussion. Därur döptes denna serie till 110K + OT. Går ett läsa mer om ölet här.


En Double IPA på 9% ABV från ett för mig okänt bryggeri, Central Waters Brewing Co. De håller till i Amherst, Wisconsin.

En samarbetsbrygd mellan Half Acre Chicago, Illinois, Short's Brewing Co Bellarie, Michigan och Jonathan Cutler från Piece Brewery & Pizzeria Chicago, Illinois.

Ni som läste om mitt förra öl-byte vet att jag fick med ett öl från Half Acre. Då var bryggeriet helt okänt för mig men min bytespartner i USA rekommenderade det, vilket inte gjorde mig besviken då det visade sig vara en underbar American Pale Ale. Denna gång åkte det med två flaskror av ett helt nytt projekt som de bryggt i samarbete med de ovan nämnda bryggerierna. Short's gör ju en hel del stabil öl men det lilla bryggeriet Piece som är bryggeripub och pizzeria är helt okänt för mig. Bryggningen utfördes hos Half Acre.

Om vi ska återvända till det aktuella ölet så är det en IPA som bryggts med 1000 kg guava odlad i Ecuador samt en del vetemalt. Är alltså en vete-frukt-IPA, ska bli intressant. Det är en engångsgrej och finns/fanns till försäljning endast på bryggeriet Halv Acre tills att den sålt slut. Datum för släppet var 6 augusti.

Den uppmärksamme sitter nu och funderar på att flaskorna med Freedom of'78 ser lite lustiga ut. Är verkligen vätskan så ljus....men kapsylen ser ju ut att vara borta...ok Weine har redan druckit dem. Svaret är att båda kapsylerna var borta vid leverans dvs de hade poppat av under transporten vilket lett till 1,2 liter runnit ut i paketet.

Var beredd på det värsta då jag via kollinumret sett att de var tvungna att laga ett trasigt paktet vid distributionscentralen i Göteborg. Det man kunde se på utsidan var att paketet var aningen blött på undersidan i ena hörnet. Invändigt var det blötare men då det stötdämpande materialet var av äggkartongstyp hade det absorberat det mesta var det verkar. Ja, det kunde varit värre om det hade varit de mer exklusiva flaskorna från Surly eller Cigar City å andra sidan hade jag nog hellre offrat någon burk Surly istället för dessa. Synd att båda gick åt helvete. Lärdomar som vi kan dra av detta - tejpa alltid kapsylerna om ni ska skicka öl eller annan dryck. Kan i och för sig vara trycket som tvingat av kapsylerna vilket inte tejp skulle kunna hjälpa till att förhindra.

Livet går vidare.

6 kommentarer:

 1. En nyfiken fråga: Vad kostar det att skicka ett så väfyllt paket från USA? Kan du kolla det?

  SvaraRadera
 2. Pelle: Ett paket likt detta på ca 15 kg går lös på $125 att skicka från USA till Sverige.

  SvaraRadera
 3. Tråkigt med Half Acre, men kul med så mycket annat gott!

  SvaraRadera
 4. Det där har hänt mig en gång men då var det paket från danmark! Killen som skickat paketet skickade fö en ny flaska av den som gått sönder så det enda jobbet var att man fick göra rent samtliga flaskor :)

  SvaraRadera
 5. Baggen: Bytet gjordes med min stadiga bytespartner så vi löser det vid nästa byte. Det står förövrigt 1-1 i trasiga/skadade flaskor då en av mina flaskor som gick till USA senast gick sönder på väg mot staterna. Vi löste det så att jag skickade en extra vid detta bytet så vi kör samma lösning även denna gång. Tyvärr så missar man ju Freedom då den då inte längre troligen finns och om det finns någon flaska är den då humletrött.

  SvaraRadera
 6. Satan i gatan, din storfräsare! :)

  SvaraRadera