fredag 27 augusti 2010

Miniprovning på en vardag

Med endast några dagars varsel slängde vi (Christer, Rojo, Dempa och undertecknad) ihop en liten provning hemma hos Christer igår kväll. Vi började med ett öl från BrewDog som jag höjt till skyarna tidigare, Hårdkogt IPA. Skulle bli intressant att se om det var lika bra nu. Det var Hophead-dempa (som nu även gillar mörkt och snart surt) som hade med ölet till provningen. Han hade redan druckit det på både fat och flaska nere i Kph och tyckte inte att det hade imponerat. Det är intressant hur olika man kan uppleva ett öl då jag nu endast tyckte det var en ok IPA utan att överaska och utan dessa färska fruktiga och de härliga tuttifrutti-smakerna som jag upplevde senast. Ölet kan ju omöjligt ha ändrat sig på några veckor så det måste helt enkelt förklaras av att jag var utsvulten på humle och lyckades därför plocka fram små subtila saker och förstora dem, vilket inte går en DIPA-dag som denna. En besvikelse helt klart.

Vidare gick vi på en parallell-provning mellan BrewDog Hardcore IPA/Mikkeller I Beat You IPA/Brewdog-Mikkeller I Hardcore You. Här var vi nog eniga om att I Beat You var klart bäst med sin fylliga doft och smak av fruktig humle och stabil maltbas. Den minst njutbara i denna del av provningen var Hardcore IPA som visserligen hade trevliga smaker men var alldeles tunn i doften och för spritig i eftersmaken. Som ni förstår nu kom blend-ölen I Hardcore You i mitten då den hade fått del av den trevliga karaktären som finns i I Beat You.

AleSmith Wee Heavy tillförde lite balans bland all humle med deras feta maltbom. Jättegod som vanligt.
En annan öl som vi alla hade stor förväntan på var Cigar City 110K + OT batch #3. Recensionerna på Ratebeer och Beeradvocate visar att detta är ett hata- eller älska-öl. Hur tyckte vi då? Doften skvallrar inte om någon humle-explosion men är ändå koncentrerad färsk humle på något sätt med söt karamell/toffee. Smaken skriker söt dessert-öl med en fruktig apelsin/grape/ananas-grund. Men det är framför allt restsötman som dominerar, känns lite som att man smält en påse toffee i en kastrull och sedan tillfört en kilo strösocker för att sedan hälla upp i ett glas med en tvist av koncentrerad färsk fruktig humle. Vår lilla provning skilde sig inte från ratingsidorna då två av oss gillade ölet och två inte alls uppskattade det pga den enorma sötman.

de Molen hade med tre öl vid provningen. Två helt sjukt goda Imperial Stout och en suröl/fruktöl. Ziel & Zaligheid och Hel & Verdoemenis Misto B.A är helt olika i karaktären då Z&Z är mer aggressiv med rostade, lätt rökig med en behaglig mjuk sötma som drar åt honung, medan H&V Misto är precis som grundölet H&V mjuk av mer choklad-toner där det även rundats av ytterligare av fatlagringen vilket även tillfört en lätt fat-, bourbon-karaktär. Här var vi helt eniga om att det var två enormt goda öl även om vi kanske hade olika favoriter. Vidare provade vi deras Fris & Fruitig som var ett friskt öl som inte helt lyfte.

Några surisar ska alltid var med och denna gång var det bland annat Russian River Temptation (batch 4). Denna är inget undantag från den höga klass som Russian River producerar i surölsväg. En helt underbar Blonde Ale med stora brettiga drag med en ganska tillbakadragen syrlighet i jämförelse med andra suröl de producerar. Helt underbar och den bästa ölen för kvällen enligt några av oss inkl mig.

Vi provade även Amager Double Black IPA som ni förstår är en svart DIPA. Vi hade lite svårt att få grepp om denna öl men överlag en trevlig öl om man gillar dessa obalanserade svarta IPA.

Som avslutning hade jag med två blind-öl. Min utmaning till de övriga var att bestämma stil, land, ABV och som bonus om man kunde bestämma bryggeri och brygd.

Det resonerades enligt följande:

#1
Mycket trevlig doft, god, röd vätska, mycket god.

Stil: Sour Ale eller lambic, nej det är en Sour Ale. Rätt svar Sour Ale.
Land: USA kanske Danmark. Rätt svar Danmark.
ABV: 6-8%. Rätt svar 8,5%.
Bryggeri: Lost Abbey, Mikkeller. Rätt svar Nörrebro.
Brygd: Red Poppy, Cherry Alive. Rätt svar Stevns CCC Vintage 2009.

Tyckte att de skötte sig riktigt bra men att ringa in denna öl. Kul också att den var en stor positiv överraskning.

#2 (här fick de veta att ölet var lagrat från 2008)
Mörk men lite väl ljus för att var stout, röd-brun vätska, relativt högt ABV, avrundat,

Stil: svårt att bestämma stil, IS eller American Strong, jag förklarade då att båda ratingsidorna och bryggeriet är helt eniga om stilen. Då måste det var slasktratt-stilen American Strong pga den lite för ljusa vätskan för en IS. Rätt svar Imperial Stout.
Land: USA. Rätt svar USA.
ABV: 10-13. Rätt svar 18%.
Bryggeri: här var det väldigt svårt men två nämnde Port Brewing. Rätt svar Dogfish Head.
Brygd: här var det ännu svårare men jag hörde Old Viscosity. Rätt svar World Wide Stout.

Här var vi ganska förvånade över att den inte var tjockare, svartare, hetare och fetare. Det var endast en av oss som smakat den tidigare och då färsk. Här hade vi något väldigt avrundat, balanserat med en behaglig hetta från alkoholen. Mycket gott tyckte samtliga.

Detta visade sig var en tuff nöt att knäcka men resultatet var intressant.Då denna provning ägde rum hemma hos Christer hade svärmor och fru ordnat med mycket gott tilltugg och en het god chili-gryta. Kul också att tillskottet i familjen Blom Charlie Frosti fick vara med på sin första öl-provning även om det kommer ta några år innan han får smaka på dryckerna.

Kul provning och ser redan fram emot nästa.

2 kommentarer:

  1. Trevlig provning! Jag hoppas kunna besöka götet någon gång på senhösten så får vi köra en _rejäl_ provning då :) Jag spar lite gött tills dess :)

    SvaraRadera
  2. Mycket trevlig provning som vanligt! Roligt med en lite mer spontan "mini-variant" men vi gör som Baggen säger, kör en mastodont-provning senare i höst :)
    Baggen hade f.ö. älskat den där humliga sockerbomben 110k+OT :)

    SvaraRadera