lördag 2 maj 2009

Skåpstömning IPA & en DIPA

Har samlat på mig alldeles för mycket öl den senaste tiden vilket jag om inte annat fick klart för mig idag när jag hittade några IPA som jag trodde var slut från Goose Island och Stone långt in i skåpet. Utöver detta har jag en bunke som jag visste stod där och väntade.

Har lite panik över den dåsiga Stateside som jag och Christer delade i torsdags. Har förutom de jag tidigare nämnt även tre flaskor Stateside från en privatimport tidigare i år samt en drös DIPA och några american strong ale.

Det är väl inget annat än att börja beta av, med start med en Stateside IPA från Mikkeller medan potatisgratängen står till sig i ugnen.

Förövrigt känns det som en prefekt dag att slakta så många IPA som man bara orkar för att sedan gå över på DIPA ;)

Jag var lite orolig över denna flaska Stateside och tyvärr så var aromhumlen på väg bort även på denna vilket gör den lite obalanserad då beskan som är väldigt markant och när aromen minskar finns det inte samma stabila grund att matcha beskan mot. Den är absolut inte så trött som den Christer och jag drack i torsdags men väldigt långt från de färska jag druckit tidigare. Jag är väl inte den som har mest panik över att få i mig mina IPA och DIPA innan de knappt kommit i min ägo men denna bör drickas omgående då den tappar väldigt mycket arom väldigt fort. Har tyvärr tre kvar i skåpet med samma bäst före-datum som denna.

Sedan blev det en Goose Island India Pale Ale. Den var ganska tråkig med mycket karamell och en nedtonad söt fruktighet som blir aningen syntetisk och tvålaktig. Detta var min sista flaska från en privatimport tidigare i år.

Efter en kaffepaus gick jag nu över på Stone IPA. Frisk och god med något honungssött i doft och smak. Denna var den som var klart fräschast hittills i kväll. Jag vet inte om jag blivit immun eller något men jag tycker fortfarande att det är för klent med arom. Även denna är sista flaskan från en privatimport tidigare i år. Det känns ju som jag måste öppna en Hop-15 eller något efter denna.

Då var det äntligen slutletat efter aromhumle i ölet. Port Brewing Hop-15 har plockats fram på bordet och här levereras det koncentrerad humlejuice, otroligt nektarlik! Nu när jag haft förmånen att druckit Behemoth vid ett flertal tillfällen känner jag stora likheter i humleprofilen mellan dessa två. Det var skönt att dricka ett riktigt bra öl nu känner jag.

4 kommentarer:

 1. Jag behöver verkligen köra en skåptömning jag med. Tusan, nu är det ju så varmt ute att mitt "kallskafferi" börjar bli lika varmt, om inte varmare än rumstemp! Och jag har definitivt ingen fru som går med på mer öl i kylen. Orkar inte heller släpa ner min öl i källaren, inte sån öl som jag ska dricka inom några veckor ändå..

  SvaraRadera
 2. Drack precis Stateside också - tyckte att den hade tappat löjligt mycket sedan senaste gången den dracks.

  SvaraRadera
 3. Försöker själv tömma mina skåp på humlebomber rätt snart efter de har släpats hem, även om man gärna vill lägga undan några för senare tillfällen... Kvar i källaren för lagring finns mest imperial stouts, brittisk barley wine, belgisk ale och lite annat som inte bör tappa på att ligga bortglömda några år.

  SvaraRadera
 4. Det är lite tråkigt när IPA får stå och bli dammiga, ännu värre att de ofta säljs redan kassa häromkring..

  Det är en bra idé att ha lite plats i kylskåpet för IPA och dubbel IPA, ju lägre temperatur ju mer "hindrar" man utvecklingen..

  SvaraRadera