lördag 6 november 2010

Surt och Mörkt #3


Three Floyds Dark Lord (2009)
Tjock svart öl med sparsamt mörkbrunt skum. Otroligt tjock vätska som klibbar fast och skapar gardiner på insidan på glaset vid en snurr. Söt doft av kaffe, mörk choklad, tydlig soja, färskt trä, karamell, toffee. Smaken är mjuk och fet av lakrits, rostad, kaffe, mörk choklad, röda bär, melass, lätt soja, brunt socker, karamell, toffee, lång eftersmak. Munkänslan är imponerande fet klibbig med lätt kolsyra.

Drie Fonteinen Oude Geuze Vintage (2005)
(Denna ska ej förknippas med vanliga Oude Geuze som finns på bolaget, är den märkt vintage på etiketten är det en egen brygd.)
Ljusgul disig öl med sparsamt vitt skum. Doftar citrus, stall, lätt funk, koskit, jordkällare, lätt damm. Smakar är torr och mycket fruktigt av citrus, aprikos, stall, lätt funk, medium syrlighet. Munkänslan är lätt och frisk med medelhög kolsyra.

Ytterligare en finfin kombination! Den feta megastouten som sköljs ned den friska gueuzen. Var faktiskt aningen orolig att det skulle vara för mycket att öppna en bomber Dark Lord en kväll för sig själv, vid de tidigare tillfällena har vi varit flera som delat. Det har naturligtvis att göra med att det finns få öl som är så fylliga och kompakta vilket lätt kan bli överväldigande. Men inte här..nej det var en rofull njutning från första sippen ned till bottensatsen och vem skulle kunna trott att jag skulle önskat att flaskan var större när botten lyftes upp mot taket? Receptet var naturligtvis att ha en underbar spontanjäst öl att bryta av med när munnen var fylld av bränt socker. Oude Geuze vintage med en enorm skön balans mellan den friska syran och fuktigheten.

Vilken lyx att få möjlighet att sitta här hemma i soffan och kunna njuta av dessa två öl som representerar något av det bästa från respektive stil.

Helt enkelt en magisk magnifik upplevelse!!!

4 kommentarer:

 1. Verkligen en lyx! Verkligen två finfina öl.

  SvaraRadera
 2. Hallå eller, hoppas du sparar lite finöl tills jag kommer ner :) DL har jag dock så jag klarar mig av (2x 2009:or och 3x 2010:or). Verkligen lyxigt!

  SvaraRadera
 3. Baggen du kan vara lugn, jag ska nog fortfarande kunna hitta några unika öl i skåpet att ta med till provningen :)

  Har sett att dina senaste byten innehållit flera DL från 2010. Själv har jag "bara" en 08 kvar. :)

  2010:an låter förövrigt mycket intressant då den är på 15% istället för de 13% som de övriga årgångarna har. Kul att se skillnaden.

  SvaraRadera
 4. 2010an var riktigt fin på fat iallafall :)

  SvaraRadera