torsdag 4 november 2010

Ekad och oekad Yeti

Ikväll blev det en Yeti Oak Aged Yeti bredvid den vanliga Yeti, främst för att kolla tempen på den ekade efter Schnille & Schmaks dissning men även för att kunna jämföra dem mot varandra.
Några intryck:

Yeti: stor, distinkt parym, fruktig, besk, fräsch, lång eftersmak, medel kolsyra, imponerade!

Oak Aged: stor, silkeslen, ek, kola, vanilj, besk, lååång eftersmak, lägre kolsyra, imponerade!

Sammanfattningsvis kan jag konstatera att de stora skillnaderna mellan oekad och ekad Yeti är att det aggressiva fuktigheten från humlen har dragit sig tillbaka men ersatts av en en ny dimension från lagringen i form av vanilj och stilfull mjukhet (som att dricka grädde). Förövrigt återfinns allt annat som gör Yeti till en av de bästa ölen oavsett tolkning.

Välj själv men jag hävdar att det bästa med Yeti (förutom att det är en av världens bästa öl) är att han har en storebror från skogen.

Hävdar alltså med en dåres enfaldighet fortfarande detta.

Tror att detta måste varit den färskaste flaskan jag provat hittills då jag inte hittade ända fram till de feta kola-vanlijtoner som drar hela vägen till kokos som jag har hittat i de senaste flaskorna jag provat. Det verkar som att det är den karaktären som utvecklas och tydligare träder fram vid lagring.

Med detta i åtanke måste jag hålla med Baggen att det är en mycket lagringsbar öl om man gillar öl som är sjukt mjuka med kola-, vanilj-, kokostoner.

9 kommentarer:

 1. Intressant att gillade dessa. Får nästa lita på dig den här gången (också) ;)
  Köpte 4 flaskor, kanske ska testa en färsk sen glömma bort de andra då..

  SvaraRadera
 2. När jag läser din beskrivning blir jag nästan sugen på att köpa en till flaska och prova igen, men jag vet inte riktigt. Jag skulle möjligtvis tänka mig att köpa en och lagra i så fall. Just nu sparar jag mig till de tre resterande släppen detta år som kommer bli dyra.

  Sen är kanske "dissning" att ta i. Den fick "bra" vilket blir 4/7, men med tanke på hur mycket du gillar den kanske ett så lågt betyg blir en dissning.

  Jag ska prova Chocolate Oak Aged Yeti (1 dec) också. Hoppas jag blir gladare på den!

  Daniel

  SvaraRadera
 3. Daniel: Var en avsiktlig vänlig provokation ;)

  Visst är 4/7 inte en dissning i den bemärkelsen men dock som du nämner långt ifrån mitt betyg.

  SvaraRadera
 4. Anledningen till att jag inte gillar något av dessa öl färskt är att de är för välhumlade i min smak. Jag gillar tunga och relativt söta RIS a'la bourbon county stout, dark lord mm. Dock gillade jag Night Stalker från GI som var relativt välhumlad. Magiskt.

  SvaraRadera
 5. Baggen, låt managementkonsulterna stå för oförklarliga förkortningar, vad betyder allt (avsiktlig vänlig provokation :)

  SvaraRadera
 6. Night Stalker var riktigt fin faktiskt. =)

  SvaraRadera
 7. Albert: Hehe. RIS = Royal Imperial Stout :)
  GI = Goose Island

  :)

  SvaraRadera
 8. Royal? Inte Russian Imperial Stout då? :)

  SvaraRadera
 9. Icke :) En kunglig stout :) Det beror vilket öl det rör sig om :-)

  SvaraRadera