söndag 6 december 2009

Port Brewing Older Viscosity


Då var det dags att köra en liten provning av grym fatlagrad öl mot choklad och ost. Det som bjuds idag är en öl från Port Brewing Older Viscosity och två typer av choklad från Venus choklad i Askersund utanför Örebro samt en mögelost från England Stilton. De två olika typer av choklad som bjuds idag är Espresso Crisp 70% och Cinnamon Croquant. Men vi börjar väl med huvudaktören som är ölet.

Utseende:
Djup svart vätska helt utan skum. Kan se en liten röd ring runt glaskanten om jag håller upp glaset mot kökslampan.

Doft:
Bourdon, vanilj, ek, mörk och ljus choklad, aningen alkohol.

Smak:
Bourbon, vanilj, ek, körsbär, choklad, svag träig bitterhet, söt karamell, aningen alkohol.

Munkänsla:
Len, platt nästan helt utan kolsyra, medelfyllig kropp.

Med högre kolsyrehalt hade det blivit en fullpoängare men nu får den nog stå tillbaka ett steg. Det är fortfarande ett väldigt gott öl. Huruvida jag tycker att man ska köpa den då den dyker upp på Systembolaget i mittimånadensläppet är svaret enkelt - absolut!

Men hur fungerade tillbehören då?

Cinnamon Croquant (mjölkchoklad med vanilj och kanel): Helt sjukt bra kombination med ölen. Den krämiga vanilj- och kanelkaraktären gifter sig helt enormt bra med ölet träiga bitterhet och bourbon.

Espresso Crisp 70% (70% choklad med krossade espressobönor och kakao): Måste nämna att chokladen i sig är grymt god med bittra toner och espressokaraktär. Det tenderar dock att bli för mycket bitterdominans i kombination med ölet och den sköna espressosmaken som finns i chokladen drunknar i ölets bourbonhav.

Sist men inte minst har vi osten:

English Stilton: Här får vi direkt en helt otrolig balans i smaker. Ostens tvåliga sälta gifter sig direkt med ölets söta vanilj/bourbonkaraktär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar