torsdag 14 april 2011

San Francisco - pubar och ölbutiker utanför city

Del 3 -pubar och ölbutiker utanför San Francisco.

Oakland

Beer Revolution. Pub eller ölbutik? Det ska tydligen vara en ölbutik men med 47 fatöl och en lokal fylld med enkla bord som till och med sträcker sig ut på en uteservering känns det mer som en pub. Lokalen är av industihalltyp med flera löpmeter kylar uppradade efter ena väggen. En enorm bar tar upp ca 1/3 av lokalen där man förutom att betala för sina flaskor man plockat på sig från kylen även kan beställa fatöl från det löjligt stora och exklusiva utbudet. Läget: Ligger straxt utanför San Francisco i Oakland. Ta BART till 19th st. Oakland Station och promenera ca 30 minuter till 464 3rd Street. Omdöme: Kan verkligen rekommendera ett besök här främst för deras enorma fatölsutbud. Åk dit tidigt då det kan bli trångt senare på kvällen vilket vi i alla fall fick uppleva.

Berkeley

Bobby G's Pizzeria är en pizzeria som inriktat sig på bra öl. Ölsortimentet kan ni hitta här. Läge: Ligger i Berkeley en kort bit utanför San Francisco. Ta BART till Downtown Berkeley Station, en kort promenad och ni är framme. Omdöme: Är kanske inte det bästa stället i San Francisco men schysst pizza och ett ölutbud som svenska kvalitetspubar bara kan längta efter. Blev ett flertal pint Pliny the Elder senast.

Jupiter Bar är en trevlig bryggeripub med inbjudande lokaler och då främst innergården som fungerar som uteservering med en eldstad i mitten. Läge: 2181 Shattuck Avenue beläget precis intill BART-hållplatsen Downtown Berkeley Station. Omdöme: Kanske inte är rättvist då jag var där på ett event om ingick i SFBW men lokalen och utbudet har absolut potential att hålla en vanligt kväll. Besök om ni är i området men åk kanske inte hit enbart för att besöka denna brewpub.

Triple Rock Brewery. Bryggeripub med bar på bottenplan och liten takterrass med uteservering. Läge: 1920 Shattuck Avenue ca 15 minuters promenad från hållplatsen Downtown Berkeley Station. Omdöme: Samma här som för Jupiter. Jag var på event och kan därför inte bedöma hur det är en vanligt kväll men bara att få möjlighet att dricka deras underbara DIPA IIMAXX är värt besöket.

Alameda

Encial Shopping Center eller Encial Market om ni så vill är ett shoppingcenter med mycket välsorterat ölsortiment. Läge: 3111 Encinal Avenue. Ta BART till Fruitvale sedan buss O till Encial ave/High st. Butiken ligger precis vid hållplatsen. Omdöme: Helt klart värt ett besök om man har inte har för bråttom. Fördelen är just att den ligger aningen avsides då öl som släpps i begränsad mängd och sedan länge sålt slut inne i San Francisco fortfarande kan finnas kvar här. Det inträffade när vi var där.

Hayward

The Bistro är väl mest känt för att de håller en årlig DIPA-festival under SFBW. Lokalen är liten med en uteservering förutom då det bjuds på DIPA-festival då hela huvudgatan stängs av. Läge: 1001 B Street. Bästa sättet är återigen att ta BART till Hayward Station och promenera ca 30 minuter. Ni börjar kanske inse hur användbar BART är som transportmedel. Omdöme: Omöjligt att göra en bedömning då det var DIPA-festival när vi var där och det tar en stund att ta sig dit med BART och gång. Är ni i området gå dit men ta inte en eftermiddag i anspråk för besöket om ni måste prioritera bort något annat. Är det februari och DIPA-festival ska ni absolut göra ett besök, helt underbar festival. De har förövrigt fler event så håll utkik på deras hemsida när ni är där.


Santa Rosa

Russian River Brewpub är en relativ stor lokal som känns riktigt fräsch. Den långa baren med den mytomsbundna whiteboardstaval på väggen som visar fatölslistan är placerad vid sidan om en glasvägg in mot bryggeriet. Förutom toppklassig öl erbjuder de en trevlig matmenu. Läge: Bryggeripuben ligger på 725 4th Street i Santa Rosa. Ett bra sätt att ta sig dit är med Golden Gate Transit buss 101 som går mellan San Francisco-Santa Rosa. Det tar ca 2,5 timmar kostar $10 enkel resa vilket får ses som väldigt billigt, inte minst nu när dollarn ligger på ca 6,4 kr. Omdöme: Ett besök här är ett måste trots att det är en bit att åka för att komma hit. Santa Rosa ligger uppe i Kaliforniens vindistrikt så har man även intresse för denna dryck kan man ju slå två flugor i en smäll. Santa Rosa är förövrigt en mycket trevlig amerikanskt småstad.

Petaluma

Lagunitas Brewing Company tar emot besök i deras taproom på bryggeriet. Lokalen liknar en nattklubb eller kanske mer rättfärdigt en strippklubb med sina mörka röda tyger och porriga julgransbelysning i varierande kulör. En stor bar mitt i lokalen med uteservering på terrassen som sträcker sig ut i en större tomt som inhägnas av ett högt staket. Läget: 280 North McDowell Boulevard i Petaluma. Petaluma är en liten stad som ligger mellan San Francisco och Santa Rosa. Därför passar det utmärkt att besöka Lagunitas på vägen till eller från Russina River i Santa Rosa. Omdöme: Jag tycker att ett besök här är värt resan inte minst för alla goda öl som bryggeriet producerar. En annan anledning kan vara att få möjlighet att dricka en superfärsk Hop Stoopid i taproom eller kanske ett besök i bryggeriet. De har även en bar uppe på ett loft med fönster ner i bryggeriet, tror inte den är öppen för gemene besökaren utan nyttjas vid speciella event. Vi var där på en beer dinner som avslutades uppe på loftet.

Det var allt i denna serie! Hoppas något kommer till nytta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar