tisdag 12 april 2011

San Francisco - några tips

Efter att ha landat en aning efter alla intryck som San Francisco Beer Week erbjöd tänkte jag lägga upp en miniserie i tre delar riktade till er som funderar på besöka San Francisco. I del 1 tar jag upp allmänna ting som boende och transport i San Francisco och del 2 och 3 det viktigaste; stadens pubar och ölbutiker.


Del 1 - några allmänna tips på hur man tar sig runt och bor i staden.

Till skillnad mot många städer i USA så finns det ett alldeles utmärkt kollektivtrafiknät med bussar, spårvagnar (MUNI) samt tunnelbana (BART).

BART (Bay Area Rapid Transit) tar dig snabbt runt i San Francisco med omnejd, orienteringskarta över stationerna har ni här. Från den internationella flygplatsen i San Francisco går det utmärk att ta BART som avgår från terminalbyggnaden in till de centrala delarna i SF för en kostnad av ca $8. Väljer man det bekvämare sättet och tar taxi kostar det runt $45-55 inkl dricks till de centrala delarna från flygplatsen.

MUNI fungerar utmärkt om man vill förflytta sig snabbt inne i staden där både bussar och spårvagnar tar dig runt bland blocken och de mindre gatorna. Medan BART mer är avsedd för att snabbt förflytta sig i och kanske oftast utanför city.

Kan dock rekommendera att förflytta sig till fots om man ska hålla sig inom centrum då staden är ganska kompakt och avstånden inte är enorma. Tar kanske några timmar men då får man möjlighet att uppleva staden. Ni kommer snart att märka att staden har många olika ansikten, man kan gå inom ett block och uppleva det som väldigt städat för att sedan svänga runt hörnet och mötas av människor som står samlade och röker sköna grejer. Omväxlande men sällan hotfullt.

Har man för avsikt att ta sig lite längre utanför staden fungerar bussarna utmärkt och är ett billigt alternativ. Ett bussbolag som fungerar utmärkt är Golden Gate Transit.

Biljetter till BART köper man via automater som tar både kort och kontanter, kan dock bli problem om man använder samma kort upprepade gånger på en dag då automaten verkar ha ett max antal köp/summa med samma kort per dag. Antar att det har att göra med att det ska begränsa skadan om man blir bestulen på kortet då det inte krävs någon kod för att köpa biljetter med kort.På bussar och spårvagnar går det utmärkt att betala med kontanter i en automat som är placerad vid föraren. Som alltid i USA - tänk på att ha många små valörer i fickan då det inte går att komma med en $100-sedel och tro att man ska få växel på spårvagnen.

Utöver detta finns det även en mängd andra kollektiva transportmedel som till exempel den kända Cable Car. Cable Car är för den som inte vet spårvägen som drivs av en lina som löper i gatan. Den ska väl mer ses som en turistattraktion än transport medel.

Om jag ska tipsa om boende beror det ju naturligtvis på vad man är ute efter men ett säkert kort är att sikta in sig på Union Square. Union Square ligger i hjärtat av San Francisco mitt bland shopping, hotell, restauranger och stationen BART/MUNI Powell Street Station som är navet i kollektivtrafiken.

Efterkommande inlägg i denna serie ska handla om öl kan jag lova er.

Nästa inlägg - pubar och ölbutiker i San Francisco.

5 kommentarer:

 1. Glöm inte ful-taxi kl 22 över en stormig Golden Gate-bro :)

  SvaraRadera
 2. Den resan har jag bara diffusa minnesbilder ifrån. Vaknade till lite då och då när bilen ryckte som mest. :)

  SvaraRadera
 3. tror aldrig jag har varit så vaken som den resan. kändes som det var mina sista minuter i livet...

  SvaraRadera
 4. Tyckte det var rätt mysigt... och spännande! :)

  SvaraRadera