onsdag 13 april 2011

San Francisco - pubar och ölbutiker

Ni får visserligen ta med i beräkningen att jag var där under beer week med alla extraevent som pågick, men tror ändå att detta ger en bra bild över de pubar, ölbutiker och bryggerier som finns i och omkring San Francisco. Detta får naturligtvis endast ses som ett urval av det jag hann med under mina 8 dagar i staden och täcker inte alla butiker, pubar som finns.

Del 2 - pubar och ölbutiker i San Francisco.

City Beer Store är en ölbutik med ett helt vansinnigt sortiment av kvalitetsöl från USA. Här finns allt man kan önska sig från superfärska IPA till suröl. Butiken är ganska liten till ytan, kanske tre gånger så stor som ölbutikken i Köpenhamn för att jämföra med något. Butiken är utrustad med hyllor och ett antal kylar som står efter väggarna. Vid disken (som också fungerar som bar) finns även ett antal mindre bord för avnjutning av öl på plats. Om du inte hittar något bland flaskölen erbjuds det 4-5 fatöl. När vi var där var det inte direkt de mest tillgängliga ölen som fanns på fat. Läge: butiken ligger på 1168 Folsom St som ligger inom gångavstånd från de centrala delarna av SF. Orkar man inte gå tar man BART till Civic Center/UN Plaza BART. Omdöme: Denna butik är ett måste att besöka om man är i SF. Väldigt trevlig personal med ett ett flask- och fatöls utbud som slår det mesta i världen. Tror ni mig inte studera då detta.

Healthy Spirits
är en ölbutik som har specialiserat sig på belgare, suröl, amerikansk mikro, fatlagrat och allt som är svårt att komma över. Även denna är en liten butik som endast är något större än Ölbutikken i Köpenhamn. Längst väggarna står ölkylarna uppradade med ett antal hyllplan innerst och mitt i butiken. Butiken har ett mycket imponerande ölsortiment som ni kan studera mer djupgående här. Även här var personalen mycket trevlig och behjälplig. Läge: ligger på 2299 15th Street som är någon timmes promenad från de centrala delarna av SF alternativt kollektivt med BART till 16th St. Mission Station och till fots sista biten. Omdöme: En av de bättre ölbutikerna jag besökt med flera svåråtkomliga öl på hyllan så jag rekommenderar att göra ett besök i butiken.

Toronado Bar levererar något som inte går att återspegla i ord med ställets alla olika ansikten. Med olika ansikten menar jag ett ölsortiment i världsklass som ni hittar här. Samtidigt är stället väldigt torftigt i övrigt. Ingen mat serveras vilket nog är bra med tanke på standarden på stället i övrigt. Det ligger en sunkig doft från gårdagens utspilda öl i luften, toaletterna är nedkottrade till den grad att väggskivans originalfärg är omöjlig att spåra. I baren står en bartender som serverar dig det han/hon tycker du är värdig. Men när man väl kommer in, hittar ett bord i den trånga lokalen och får in ölen är det magiskt. Läge: 547 Haight Street är i samma område som ölbutiken Healthy Spirits, en kort promenad så är ni framme. Omdöme: Tveka inte utan besök denna mytomspunna bar och upplev den unika atmosfären och köp öl som ni aldrig kommer hitta någon annanstans. Ett tips är naturligtvis att dricka en Lost Abbey Cabel Car Ale som är tillägnat stället. För att spä på mystiken ytterligare kring stället infogar jag texten som återfinns på etiketten på Cabel Car.
You’ve made it to 547 Haight Street. This destination is more San Francisco than Rice A Roni, Chinatown, and Lombard Street combined. Welcome to Broadway for brewers everywhere. Everyone who is anyone has poured their kegs here. For the last 20 years, this place has launched careers, confirmed legacies, and since 1987 the only name you need to know is David Keene. Take a seat. Tip Strong. Nod appreciatively and don’t ask stupid questions. Welcome to Big Daddy’s House known to most simply as "The T-Room." Here the bartenders are fluent in English, German, Flemish, French, Waloon and Czech. But they’re most know for their American Lip Service. Watch it. The lady with the jet black hair behind the bar eats idiots for lunch. At 547 Haight Street, you won’t find any Cable Cars except for this one. But if you’re standing outside the Dutch Doors of the World Famous Toranado, you surly found the most interesting place in all San Francisco. Its’ about RESPECT. Dave you continue to have ours. Here’s to 20 more years of punishing livers everywhere. Cheers Gina, Jim, Tomme, Vince and the Brewers of Port Brewing.
The Monks Kettle. En väldigt liten pub med ett stort ölsortiment som ni finner här, samt en vintagelista som ni finner här. Gastropub med ren och snygg interiör och bra mat. Läge: 30 minuters gångavstånd från Toronado eller ta spårvagnen MUNI några hållplatser. Omdöme: En mycket trevlig gastopub som är värd ett besök, inte minst då de inte enbart satsar på att servera god öl utan även god mat. Ölställen med solid matmenu finns ju inte i överflöd.


Whole Foods Market SoMa. Ännu en genuin ölbutik i Whole Foods-kedjan. Som vanligt är det fräscht och förutom öl även mängder av delikatesser. Läge: Nu har vi tagit oss till andra sidan av stan närmare bestämt till 399 4th Street. Klickar ni på länken för adressen ser ni även övriga butiker som kedjan har i SF. Omdöme: En mycket trevlig matbutik med imponerande ölutbud, ett måste att besöka.


21 Amendment Brewery. Bryggeripub som ligger i en relativ stor lokal som är indelad i en pub och en restaurang. Det första man möter är den U-formade baren med några mindre runda bod där man kan hänga och dricka öl. För den som är hungrig finns en avdelning för matgäster innanför baren. Fatölslistan finner ni här. Lokalen avslutas med ett öppet kök. Läge: Ligger inte långt från ovan nämnda Whole Foods på 563 2nd Street. Omdöme: Absolut värd ett besök. Hygglig mat, god egenproducerad öl men även ett stabilt flaskölssortiment från andra bryggerier. All öl som serveras från dem själva bryggs i huset.


Sista delen - pubar och ölbutiker utanför San Francisco.

8 kommentarer:

 1. Du får inte glömma Magnolia!!

  SvaraRadera
 2. Fina tips, tack för dem. Var i SFO 2004, då blev jag inte imponerad av staden. Mest en massa pundare och liknande, det innebar att vi "flydde" till Vegas tidigare än beräknat då vi tröttnade på folk som injicerade mitt på öppen gata. Fast på den tiden var jag inte så intresserad av öl så nu skulle upplevelsen säkert vara helt annorlunda.

  SvaraRadera
 3. Fasen Weine, man längtar ju tillbaka rätt rejält när man läser denna artikel. Nåja, blir definitivt återbesök där för SF beerweek 2012. Så är det bara.

  SvaraRadera
 4. Sour n Hops: glömde inte Magnolia för jag var faktiskt inte där :)

  Gyllenbock: Vi såg inte så mycket pundare av den sorten du beskriver dock låg hasch-doften tät emellanåt.

  Baggen: Längtar absolut tillbaka, inte minst när jag skrev detta och drömde mig bort.

  SvaraRadera
 5. Tack för en trevliga och detaljerade recensioner.

  Ibland tycker jag nog ändå att det kan vara skönt att sätta i sig en enkel ljus lager som Anderssons. Ja du märker, jag är en hängiven Anderssonare. När jag googlade häromdagen fick jag upp att dem dragit igång en egen sida på facebook. här är länken http://www.facebook.com/pages/Anderssons-%C3%96l/166748080038946

  skulle gärna se mer recensioner av svenska enkla ljusa öl - det kan nog kräva sin man :-)

  SvaraRadera
 6. Anonym: På Casa Beer levererar vi det läsarna önskar.

  http://casabeerblog.blogspot.com/2010/01/miniprovning-ljus-lager.html

  SvaraRadera
 7. Vafan hur kunde du missa Magnolia Weine?? Var där flera kvällar efter eventsen och den är ju as-skön. Skriv om skriv rätt om du nu ska tipsa (eller be mig om en recension!!)

  /Micke

  SvaraRadera