fredag 15 oktober 2010

Surt och Mörkt


North Coast Old Rasputin XII 2009 (Anniversary bourbon barrel aged)
Svart vätska med brunt cappuccino-färgat skum med små till medelstora bubblor. Doftar ek, röda bär, choklad, bourbon, kaffe, alkohol. Smaken är len av massor med choklad som backas upp av främst ek, vanilj, bourbon, mint, aningen alkohol. Munkänslan är len med lätt till medel kolsyra, kroppen är medelfyllig.

Djup röd vätska med smutsvitt småbubbligt skum. Doften är körsbär och mer körsbär med söt bakgrund med torrt avslut, funkigt, jordkällare. Smaken är av massor av körsbär, lät syrlighet, jodkällare, lätt brettigt funkighet. Lätt kropp med kittlande medel till hög kolsyra.

Om ni inte tror er gilla suröl men är intresserad av öltypen kan jag verkligen rekommendera att dricka den ihop med något kraftigt mörk. Mitt hetaste tips är amerikansk imperial sout med amerikansk eller belgisk suröl, gärna med tillsatt frukt. Helt magnifikt! Och då inte bara att surölen lyfter utan även för att det syrliga friska i surölen lyfter fram nyanser i imperial souten som innan var för diffusa att hitta. Nya dimensioner skapas och lyfts fram - underbart!

1 kommentar: