lördag 30 oktober 2010

Choklad och öl?

Förra provningen visade sig skulle innehålla en stor mängd stout vilket triggade mig att köpa med några olika typer av choklad för att se hur de olika kombinationerna skulle fungera ihop.

Vid provningen användes följande sorter, från vänster på bilden nedan.

Mörk hård choklad med 47% kakao och havssalt
Mörk hård choklad med 90% kakao
Belgisk tryffel

Det dracks en massa annat gott förutom stout på provningen men det får bli ett annat inlägg om jag orkar. Som sagt tänkte jag ta upp hur jag upplevde det mörka guldet i kombination med chokladen. Det blev en liten micro-provning i provningen.

Vi öppnade med två öl från Oregon-baserade Deschutes.

Först ut Black Butte XXI som är deras jubileumsöl.

Fungerade utmärkt ihop med samtliga chokladtyperna men klar favorit blev belgisk tryffel. Det söta mjuka i portern harmoniserade perfekt med tryffeln.

Nästa öl blev flaggskeppet The Abyss där vi även passade på att köra en vertikal mellan 08 och 09.

The Abyss 09 har haft problem med infektion vilket tillförde ytterligare spänning när vi öppnade flaskorna, var även vår flaska infekterad? Doften skvallrade inte om infektion, häller upp och fortfarande inte några tecken på infektion, smakade och där kom det; även vår flaska var infekterad. Inte så att infektion hade dödat ölet utan mer tillfört en vild karaktär som man kan hitta hos Jolly Pumpkin. Problemet är väl att denna öl inte har satts samman för att ha vilda drag vilket gör att den tappar komplexitet. Utöver det vilda hade den jäst ut betydligt mer vilket gjorde den väldigt torr och därmed betydligt tunnare. 08 var däremot helt grym med fet fyllighet och djup i karaktären. 08:an tyckte jag fungerade alldeles utmärkt med samtliga chokladsorterna medan 09:an passade bäst med 90% kakao och absolut inte tryffeln.


Vi fortsatte med mer amerikansk stout, Syrly Four. Det är ett jubileumsöl som bryggs för att markera Syrlys fjärde år som bryggeri. En grymt mjuk kaffestout som domineras av just kaffe. Här visar Syrly att det inte nödvändigtvis måste vara de mest komplexa öl som skänker njutning utan det räcker att det är välbryggt och gott, precis som denna. Som jag misstänkte fungerade den bäst ihop med tryffeln då den är silkeslen i karaktären.


Nästa ut var klassikern Ölfabrikken ÖL som är en imperial stout från "gamla" Ölfabrikken. Ett samarbete mellan Ölbaren, Ölbutikken och Ölfabrikken. Stod inget om vilket år flaskan hade tappats men borde vara runt 2007. Har druckit den en gång tidigare och den var inte sämre denna gång, skönt lagrad karaktär av röda bär mixat med kaffe och choklad. Fungerade nog bäst med 47% kakao med havssalt följt av 90 % kakao.


Sist ut här blir Struise Cuvée Delphine. Black Albert lagrad på diverse fat som blandas. En kraftig stout i den belgiska skolan. Karaktären drar åt bitter choklad, röda bär, ekfat och eldig alkohol. Här var 90% och 47% med havssalt klart bäst.

Om man ska våga sig på en summering skulle jag kunna konstatera att söta runda stout/porter fungerar bäst med mjuka chokladtyper medan eldiga stout/porter med mycket karaktär av bär lämpar sig bäst med bitter mörk choklad med hög kakao-halt.

3 kommentarer:

 1. Låter som en riktigt god och intressant provning i provningen. Lite avundsjuk blir man allt :)

  SvaraRadera
 2. Du dricker grymt bra öl som vanligt ser jag :)

  SvaraRadera
 3. Johan: ja det var mycket intressant. Du får leta dig ner till Götet så att vi får dela några öl. Det är ju bla en mässa i Gbg i jan :)

  Fredrik: jag gör mitt bästa för att hålla nivån uppe ;)

  SvaraRadera