torsdag 8 juli 2010

Tillskott i ölsamlingen

Har fyllt på ölskåpet med 2 st paket från andra sidan Atlanten. Tänkte lägga upp ett inlägg här med vilka öl det handlar om samt några rader om varje öl.


Three Floyds Dreadnaught x 4

En IIPA som de flesta känner till från välkända Three Floyds som huserar i Munster Indiana. Har druckit denna vid några tillfällen och verkligen uppskattat dess underbara juiceiga humleprofil. Man kommer ju inte ifrån att tänka på färskhet när man har med humle-stinna öl att göra och för att vara säker på färskhet passade jag på att byta till mig dessa. Inköptes på bryggeripuben 6 dagar innan jag hade dem i lägenheten i Göteborg. Tyvärr trycker inte Three Floyds något datum eller batch-nummer på sina flaskor vilket de borde som seriöst bryggeri enligt mig.



Half Acre Daisy Cutter x 4

För mig ett okänt bryggeri frå
n Chicago Illinois. Anledningen till att jag fick upp ögonen för detta bryggeri var att min bytes-partner rekommenderade deras American Pale Ale, Dasisy Cutter. Jonas från Öl i Sthlm besökte bryggeriet för någon månads sedan, läs mer om det här. Nu när jag druckit några burkar ångrar jag inte att jag nappade på erbjudandet, otrolig fruktig arom från superfäsk humle som matchas av en något lättare fruktig smak. Att RB har den som nummer 3 på listan över bästa American Pale Ale är inte förvånade då den i alla fall är en av de bästa American Pale Ale jag druckit. Endast slagen av några få typ Three Floyds Alpha King.



New Glarus Raspberry Tart x 2

Intressant öl som jag varit sugen på ett tag och är spänd att prova nu när jag äntligen kommit över ett par flaskor. Bryggeriet New Glarus ligger i New Glarus Wisconsin. Jag älskar suröl och då inte minst American Wild Ale/Sour Ale. Visst, Russian River är väl i topp följt av Lost Abbey men det finns fler intressanta bryggerier, inte minst nu när det är superhett att syssla med suröl om man är bryggare i USA. Detta är ett fruktöl med lite lägre ABV (för att var amerikanskt) där man tillsatt hallon. Ska verkligen bli spännande att prova!



Russian River Supplication

Här har vi passande ett öl från Russina River - Supplication. Ett absolut topp-öl för stilen och enligt mig ett av de mest välsmakande ölen du kan dricka. Russian River brygger sina öl i Santa Rosa California. Som ni vet brygger de ju även annat än suröl men det är väl dessa och deras välhumlade öl som är bryggeriets stolthet. Enligt en säker källa har de en fantastisk bryggeripub, finns mer att läsa om detta här och här.

Sebago Bourbon Barrel Lake Trout Stout

Ett öl som kommer från ett bryggeri jag aldrig hört talas om tidigare. Det ligger i alla fall i Gorham Maine. Det ska vara en Stout som lagrats på bourbon-fat i fyra månader för att sedan blandas med färsk dito för att få den eftersträvade balansen mellan fatlagringen och stoutens grundsmaker. Det är inte någon imperial-variant här utan en vanligt Stout med ABV på 5,8%.

Firestone Walker Robust Porter

En Porter från välkända Firestone Walker från Paso Robles California. Har inte blivit besviken på något jag druckit från dem så denna Porter ska bli intressant att smaka.

Three Floyds Jinx Proof

En Pilsner som Three Floyds brygger i samarbete med deras vänner på Jinx Proof Tattoo i Washington D.C. En krispig pilsner med tydlig humle-profil.



Three Floyds BlackHeart English IPA


Ytterligare en samarbetsbrygd mellan Three Floyds och en tatueringsstudio. Denna gång är det med Tim Lehi & Jeff Rassier från Blackheart Tattoo i San Francisco. De kallar den för brittisk IPA då de använt brittisk malt, humle och jäst men det är inte många brittiska IPA som når upp till ABV-nivåer på 9%. Ska bli kul att se vad de fått till här.

Three Floyds Behemoth

Är svårt med de där olika färgerna på vaxet som ska indikera vilken årgång det är, det är ju ibland nästan bara små nyanser som skiljer. Denna ska enligt min bytespartner vara från 2010 (grönt vax) vilket ser ut att stämma. Det är extra kul då 2010:an ska skilja sig från övriga årgångar i att den nu har ett ABV på 10,5% mot tidigare 12%. Enligt uppgift ska 2010:an vara bättre än tidigare årgångar vilket höjer förväntningarna då de tidigare var helt underbara.
Tillägg: Efter lite efterforskning har jag upptäckt att det är 2009 som jag fick, 2010 har en kraftig skogsgrön färg på vaxet.

Bells 9000 Ale

Ett öl från Bell Brewery från Kalamazoo Michigan. Detta är ett jubileums-öl som ska fungera som ett minnesmärke i deras verksamhet om jag inte har fel. Serien kallas för Batch (och ett nummer) och bryggs enbart vid ett tillfälle. Varje år är det alltså olika brygder. Detta år en fet Imperial Stout på 12,5% som ska lämpa sig bra för lagring.



Firestone Walker Parabola

Tung fatlagrad Imperial Stout som buteljeras för första gången i år. Det blev tydligen 1000 flaskor och jag har en i Göteborg - kul.

Goose Islands Night Stalker


Här har vi ett öl från Goose Island Beer Co. Chicago Illinois som bygger på samma grund-impy som deras kanske mer välkända och underbara Bourbon County Stout. Denna gång har man inte lagt den på bourbonfat utan valde som de själva uttrycker det - we dry hop it like madmen -. Ska bli mycket spännande att ge sig på den då jag älskar välhumlade mörka öl. Det ska tydligen var en hyllning till den Chicago-baserade TV-serien The Night Stalker.

Goose Island Black Cat Bourbon Couny Stout 2010

Heter Bourbon County Coffee Stout från och med 2010. Även här har de använt sin Bourbon County Stout. De har helt enkelt puttat i Intelligentsia Black Cat Espresso Beans i bourbonfaten. Låter sjukt gott!



Cigar City Hunahpu’s Imperial Stout

Då var det dags för denna Imperial Stout som jag under en längre tid varit grymt sugen på. Lagrad med olika former av chili, vanilj, kanel och krossade kakaobönor. Cigar City Brewing producerar sina öl i Tampa Florida. Allt jag hittills druckit från detta bryggeri har hållit hög klass.

Great Divide Barrel Aged Old Ruffian

Stablia Great Divide från Denver Colorado producerar en Barley Wine som de kallar Old Ruffian. Som ni säker har uppmärksammat kommer den på bolaget i höst men här har man då lagrat detta öl i nio månader på Stranahan’s Colorado Whiskey barrels. Limited release 1188 flaskor och min fick nummer 530. Spännande!

Ithaca Excelsior! Le Bleu

Brettig blåbärs-ale med syrliga toner från Ithaca Beer Company från Ithaca New York.



Lost Abbey Framboise de Amorosa x 2

Har jag sagt att jag gillar sur-öl? Hallon och brett från Lost Abbey - kan inte gå fel. Om ni är tveksamma kan ni ju fråga Christer. Tydligen ska all Lost Abbeys tidigare försvunna kolsyra ha samlats i dessa flaskor. Rekommenderas att öppnas välkylda har jag hört.

Lost Abbey Brouwers Imagination Ale 2009

En Belgian Strong Ale som är en "blend" på: 34% ale bryggd med honung, russin, romarin som lagras på bouronfat, 33% ale lagrad på bourbonfat, 33% ale bryggd med russin som lagrats på vinfat. Väldigt svåråtkomlig öl som ni kan läsa mer om här.

11 kommentarer:

  1. Mamma mia vilket paket!

    Vad låg frakten på?
    Antar att det är ett gäng Blåbär som skeppades iväg den här gången med. Roligt att se STORA burkar i klassisk svenne-stil med fin APA i!

    En hel del mkt gott alltså, ser fram emot att höra vad du tyckte om Behemoth'en.

    SvaraRadera
  2. Det var inga dåliga tillskott, rent av magnifikt!

    SvaraRadera
  3. Låter som vi ska ha en liten provning i Göteborg i höst...:) Trevliga öl! Kul med burköl i svensk stil som innehåller kvalitetsöl med mycket humle! När kommer du upp till stockholm nästa gånd då :)?

    SvaraRadera
  4. Weine, du är en större öltrejdare än Baggen nu! Men tänk på att gränsen mellan geni och galenskap är tunn! :)

    SvaraRadera
  5. Man blir ju nyfiken på vad du fick skeppa iväg för att få detta i utbyte?

    SvaraRadera
  6. Du har en del att göra ser jag. Mastigt!

    SvaraRadera
  7. Dempa o Johan: jag skickade Cantillon FouFoune och Blåbär.

    Rojo: det är du som balanserar hårfint på den gränsen.

    Baggen: tycker absolut att vi kör en provning i höst! Får kanske bli en resa upp till Sthlm under semestern?

    SvaraRadera
  8. Klart det måste bli höstprovning! Jag har en del som jag jag gärna korkar upp snart

    SvaraRadera