söndag 25 november 2012

söndag 4 november 2012

Hur het är CBC 2013?

Nu när biljetterna har släppts till Copenhagen Beer Celebration (CBC) 2013 är det ju lätt att ryckas med i hysterin som skapas av de grymma bryggerier som har bekräftats. Så för att få en mer analytisk distans till festivalen har jag gått igenom de nu klara bryggerierna för att skapa en "hetfaktor" på festivalen som helhet. Hetfaktorn är inte enbart kopplat till hur hett bryggeriet är utan är en personlig viktning av 4 saker:
1. Hur bra öl brygger de.
2. Hur mycket har jag redan druckit av det bästa från dem.
3. Hur stort är suget att dricka det jag redan smakat igen pga att det är så bra.
4. Finns de bästa av ölen redan tillgängliga i Sverige och Danmark dvs hur svåråtkomliga de är.

Så detta är högst ett personligt värde som är taget direkt ur minnet utan mer efterforskan. Faktorn presenteras av ett värde mellan 1-10.

Har alltså inte vägt in sociala aspekter som kommer av en festival samt de kring-event som kommer vara i Köpenhamn under helgen. Utan enbart sett kliniskt på vilka bryggerier som är representerade på festivalen för att kunna skapa en hetfaktor i avsikt att få en mer nycker och nyanserad bild av det festivalen.

Hetfaktorn presenteras under varje enskilt bryggeri för att summeras på slutet för festivalen som helhet.

8 Wired Brewing Co.
Vet inget om bryggeriet.
Antal druckna öl: 1 st
Hetfaktor: 4/10

Against The Grain
Vet inget om bryggeriet.
Antal druckna öl: 0 st
Hetfaktor: 3/10

Anchorage
Vet inte mycket mer om bryggeriet än att det ligger i Alaska. Har druckit en av deras mest spännande öl Love Buzz.
Antal druckna öl: 1 st
Hetfaktor: 6/10

Amager
Alla vet vad Amager är och att de gör en del bra öl. Kan komma med något nytt intressant till mässan annars har man ju druckit det mesta av det bästa vilket sänker hetfaktorn något.
Antal druckna öl: 20 st
Hetfaktor: 4/10

Boxing Cat
Vet inget om detta bryggeri.
Antal druckna öl: 0 st
Hetfaktor: 2/10

Brodies
Vet inget om dem.
Antal druckna öl: 0 st
Hetfaktor: 2/10

Way Beer
Ett brasilianskt bryggeri som jag inte har koll på.
Antal druckna öl: 0 st
Hetfaktor: 2/10

De Molen
Alla vet ju vad de kan göra och de gör mycket gott.
Antal druckna öl: 29 st
Hetfaktor: 8/10

Evil Twin
Brodern som producerar många öl och några är väldigt goda. Lär komma någon festivalöl.
Antal druckna öl: 8 st
Hetfaktor: 7/10

Cigar City
Ett favoritbryggeri från Florida som gör en rad goda öl. Deras mörka och humliga öl är bäst. Hade jag inte smakat såpass mycket öl från bryggeriet skulle nog hetfaktorn bli 10.
Antal druckna öl: 17 st
Hetfaktor: 9/10

Firestone Walker
Ytterligare ett favoritbryggeri. Har en otrolig bredd med bra kvalitet med spännvidd över flera stilar. Hade jag inte smakat såpass mycket öl från bryggeriet skulle nog hetfaktorn bli 10.
Antal druckna öl: 15 st
Hetfaktor: 9/10

Founders
Stabilt bryggeri som har släppt en del öl på den nordiska marknaden. Har druckit mycket av det bästa från dem vilket sänker hetfaktorn något.
Antal druckna öl: 11 st
Hetfaktor: 8/10

Jester King
Vet inte mycket mer än att de kommer från Texas och att vi har börjat sett en hel del öl från dem i Sverige på senaste tid.
Antal druckna öl: 1 st
Hetfaktor: 6/10

Kernel
Kanske det mest heta bryggeri från Storbritannien på senare tid. Har bara skrapat på ytan av vad de gjort.
Antal druckna öl: 3 st
Hetfaktor: 8/10

Hoppin Frog
Gör många bra öl och vi ser flera av de på den nordiska marknaden redan vilket säker något.
Antal druckna öl: 11 st
Hetfaktor: 8/10

Kunhnhenn
Mystiskt bryggeri från staterna. Har provat relativt många öl från dem pga att jag besökte puben Rattle N Hum i NYC under en tap takeover från dem. Det bästa jag druckit från dem har varit barley wine och mjöd samt den där Eisbocken. Hetfaktorn hade varit större om jag inte redan druckit det mesta av det bästa från dem.
Antal druckna öl: 11 st
Hetfaktor: 8/10

Lagunitas
Jag säger bara humle. Det är där bryggeriet har deras bästa öl. Flera av deras standardöl har funnits att köpa i Danmark ett tag och nu även i Sverige. Var på en grym beer makers dinner under SF Beer Week 2011 på bryggeriet. Gör alltid en grym festivalöl under SF Beer Week som går under namnet Fusion. Hetfaktorn sänks av att man redan druckit mycket av det bästa.
Antal druckna öl: 15 st
Hetfaktor: 7/10

Stillwater Artisanal Ales
Vet väldigt lite om bryggeriet. Har gjort några grejer med Mikkeller.
Antal druckna öl: 2 st
Hetfaktor: 6/10

Surly
Här kommer ett favoritbryggeri igen. Deras bästa öl ingår i stilarna Imp. Stout/Porter, surt och humle. Även här hade nog hetfaktorn varit 10 om jag inte redan hade druckit så mycket av det bästa redan.
Antal druckna öl: 12 st
Hetfaktor: 9/10

Lervig
Norsk bryggeri som jag har dålig koll på. Vi såg några av deras öl på Systembolaget nyligen.
Antal druckna öl:1 st
Hetfaktor: 3/10

Mikkeller
Producerar massor av öl med varierande resultat. Gillar dock mycket av det som produceras av dem. Vi lär väl se en ny Stella igen.
Antal druckna öl: 88 st
Hetfaktor: 8/10

Mountan Goat Beer
Bryggeri från Australien som nyligen släpptes på Systembolaget. Mer vet jag inte om bryggeriet.
Antal druckna öl: 1 st
Hetfaktor: 4/10

Rogue
Kanske det bryggeri som påverkade mig mest i början av min tid om ölnörd. Gör fortfarande några bra grejer men kanske inte är så kittlande längre.
Antal druckna öl: 19 st
Hetfaktor: 5/10

Three Floyds
Favorit igen, absolut! Älskar deras humliga öl och naturligtvis Dark Lord. Som tidigare sänks hetfaktorn från 10 till 9 av vilka öl jag redan druckit.
Antal druckna öl: 15 st
Hetfaktor: 9/10

Westbrook
Vet inte mycket mer än att vi börjar se dessa i Sverige och Danmark på senare tid.
Antal druckna öl: 2 st
Hetfaktor: 6/10

To Øl
Mikkellers lärjungar som gör bra öl. Speciellt Fontier-serien.
Antal druckna öl: 8 st
Hetfaktor: 6/10

Xbeeriment
Vet ganska lite om detta danska bryggeri. Bästa ölen jag smakat från dem har varit svart.
Antal druckna öl: 5 st
Hetfaktor: 4/10

Reslutat:

Hetfaktor på CBC som helhet blir därmed: 6/10.

Ser man så här mer nyktert på det hela blir det ett överaskande lågt värde då man troligen mer spontant skulle sätta det till 9/10 förblindad av vissa namn men å andra sidan kan man säga att det kanske är värt priset att bara att kunna gå och dricka öl från bryggerier som Three Floyds, Cigar City mfl.

Men samtidigt kan man konstatera att det är några få bryggerier som höjer faktorn och har de då inte med det bästa sjunker värdet dramatiskt vilket skulle göra det hela till en besvikelse.

Visst är det också så att det kan finnas potentionella överraskningar från de bryggerierna jag rankat lågt då jag måste erkänna att min kunskap är bristfällig där.

Ni får gärna rätta mig och fylla i mina kunskapsluckor. Sedan är frågan om det är relevant att göra analyser av detta slaget?

lördag 3 november 2012

San Diego Beer Week 2012 är igång!

Idag var det kick off för ett av världens häftigaste öl-event!

För mer info och för er som vill hålla er uppdaterade:

http://sdbw.org/

https://www.facebook.com/san.diego.beer.week

http://twitter.com/sdbeerweek

söndag 28 oktober 2012

The Bruery Reserve Society 2013

Tack vare beerwell-imperiet och dess vidsträckta kontaktnät är man nu aktiv medlem i The Bruery Reserve Society 2013!



Vad innebär då det? Jo att man är ägare av följande öl och har möjlighet att köpa en hög andra exklusiva släpp under året.

– 1 bottle of Melange #3
– 1 bottle of White Chocolate
– 1 bottle of Otiose
– 1 bottle of Chocolate Rain
– 2 bottles of Black Tuesday
– 2 bottles Barrel Aged 5 Golden Rings
– 1 bottle of Mystery Beer #1
– 1 bottle of Mystery Beer #2
– 1 piece of high quality merchandise

Mer info finner ni här:
http://thefullpint.com/beer-news/the-bruery-reserve-society-2013-membership-details-mention-of-preservation-society/

Färskhet och betyg

Det är ju som bekant populärt att prata och ha åsikter om färskhet på öl och då inte minst öl som bygger på fräsch fuktighet och diffusa subtila karaktärsdrag som härstammar från humle.

En annan het potatis är väl om ett öl är bra eller ej dvs hur man betygsätter och vad som ligger till grund för ett betyg.

Både ämnena är komplicerade vilket gör att det är svårt att enas om vad som rätt och fel om det nu finns något sådant.

Jag har dock retats av något som är kopplats till båda till den grad att jag tänker skriva några rader om det här i syfte att höra vad någon annan tycker.

Det som retat mig är när någon dricker en uppenbart gammal öl och ger den dåligt betyg utan att nämna i kommentaren att ölen varit gammal eller kanske inte ens nämna något alls utan bara lämna ett lågt betyg. Tänker då naturligtvis på de IPA/DIPA som kommit in till Sverige främst från USA som inte varit helt dagsfärska milt sagt.

Jag kan väl tycka att man borde förstå att ölen inte är fräscht bara genom att läsa om ölets karaktär i recensioner på sidor som ratebeer eller liknade. Det är inte ok att sätta ett lågt betyg på öl som tex AleSmith IPA eller Ballast Point Sculpin IPA med hänvisning till att man önskar mer fuktighet om ölen är uppenbart gammal anser jag. Däremot är det helt ok om man sätter ett lågt betyg pga att man inte gillar det tropiskt fruktiga eller nämner att man troligen druckit en gammal flaska. Detta kan enligt mig likställas med att ölet är infekterad ect. Man måste nämnda det i recensionen och inte betygsätta något för vad det inte är ämnat att vara.

Tyvärr ser man detta gång på gång men glädjande nog tycker jag trenden går åt rätt håll.

Visst kan jag kan tycka att det är ok att betygsätta lagrad öl men ändå nämna det i recensionen kommentaren. Det gäller även på öl som kan lagras för det är information som andra kan dra nytta av.

Ponera att man via en telefonlina sammankopplar en amerikan från San Diego med en svensk och förser dem med varsin AleSmith IPA. Den ena flaskan direkt från bryggeriet och den andra från Systembolaget. Sedan ska de beskriva karaktären för varandra. Svensken skulle framstå som smakdöv om inte amerikanen skulle ta med i bedömningen att svenskens flaska är äldre. Ni försår säkert min poäng nu om inte kan ni ju spara ett paket mjölk i en månad och dricka den bredvid ett nyinköpt och se om ni finner någon skillnad i karaktär.

Detta var bara en tanke.

söndag 9 september 2012

Det är något tokigt med Sigtuna Prince of Darkness

Känner viss förvirring kring Sigtuna Prince of Darkness som jag hoppas få svar på med detta inlägg.

Kan börja med att nämna att jag är ett stort fan av stilen black IPA och därför var det extra roligt att se att vi skulle få in en svensk variant på bolaget 1 september. Förväntningarna minskade ju inte direkt av de generellt höga betyg och hyllningar som man kunde läsa från förhandsprovningen som bloggarna fick delta vid inför släppet.

Så förväntningen var mycket stor när vi förra helgen öppnade en flaska på en provning och utseendet var det ju inte något att klaga på; men där var det tyvärr slut. Doftar som en porter utan minsta ton av fräsch frukt och smaken går i samma tema. Men visst vi hade ju druckit några riktigt grymma DIPA tidigare så jag tänkte dagen efter att det kanske inte var rättvisande och köpte därför en flaska till som jag öppnade i går.

Tyvärr spelades samma scenario upp. Skrev inte ner några noteringar men ur minnet kan jag ta fram; bakelit, rostad malt, lätt rök, pumpernickel och aning lakrits.

Antingen har jag blivit smakdöv eller så är det något fel på denna öl. Beskrivningen ovan skulle passa in på en vanligt porter/stout men absolut inte på en Svart IPA! 

Bra svart IPA är Beer Heer Dark Hops och Mikkeller Sort Gul för att bara nämna några som är relativt lättillgängliga i Sverige.

Lite intressant är att om jag idag doftar på flaskan så doftar det som om det varit en IPA i den. Doft av en skog av tropisk frukt och inte en pust av något mörkt.

Vad beror detta på då? Finns det variationer mellan flaskorna eller är det olika tappningar som kommit ut vilket ger att några flaskor är gamla och jag då fått de dåliga/gamla? Min senaste flaska hade bäst före 2013-05-08 med 381 skrivet under datumet.

Mitt omdöme på denna så här långt är som öl (som jag skulle klassa som porter/stout) 6/10 och som black IPA får den 2/10 i betyg.