söndag 9 september 2012

Det är något tokigt med Sigtuna Prince of Darkness

Känner viss förvirring kring Sigtuna Prince of Darkness som jag hoppas få svar på med detta inlägg.

Kan börja med att nämna att jag är ett stort fan av stilen black IPA och därför var det extra roligt att se att vi skulle få in en svensk variant på bolaget 1 september. Förväntningarna minskade ju inte direkt av de generellt höga betyg och hyllningar som man kunde läsa från förhandsprovningen som bloggarna fick delta vid inför släppet.

Så förväntningen var mycket stor när vi förra helgen öppnade en flaska på en provning och utseendet var det ju inte något att klaga på; men där var det tyvärr slut. Doftar som en porter utan minsta ton av fräsch frukt och smaken går i samma tema. Men visst vi hade ju druckit några riktigt grymma DIPA tidigare så jag tänkte dagen efter att det kanske inte var rättvisande och köpte därför en flaska till som jag öppnade i går.

Tyvärr spelades samma scenario upp. Skrev inte ner några noteringar men ur minnet kan jag ta fram; bakelit, rostad malt, lätt rök, pumpernickel och aning lakrits.

Antingen har jag blivit smakdöv eller så är det något fel på denna öl. Beskrivningen ovan skulle passa in på en vanligt porter/stout men absolut inte på en Svart IPA! 

Bra svart IPA är Beer Heer Dark Hops och Mikkeller Sort Gul för att bara nämna några som är relativt lättillgängliga i Sverige.

Lite intressant är att om jag idag doftar på flaskan så doftar det som om det varit en IPA i den. Doft av en skog av tropisk frukt och inte en pust av något mörkt.

Vad beror detta på då? Finns det variationer mellan flaskorna eller är det olika tappningar som kommit ut vilket ger att några flaskor är gamla och jag då fått de dåliga/gamla? Min senaste flaska hade bäst före 2013-05-08 med 381 skrivet under datumet.

Mitt omdöme på denna så här långt är som öl (som jag skulle klassa som porter/stout) 6/10 och som black IPA får den 2/10 i betyg.

9 kommentarer:

 1. Kudos till dig som vägrar ge upp hoppet när det gäller humlestinna öl från det där bryggeriet :)

  SvaraRadera
 2. Hade samma höga förväntningar som du inför den här ölen. Tyvärr infriades de inte alls. En ganska tråkig porter, absolut inte något svart IPA! Synd. Hade hoppats att de fått iorning på grejerna.

  SvaraRadera
 3. Köpte två flaskor i Nordstan, GBG. Samma besvikelse. Fattigt skum (diskmedel), rejäl beska men ingen humlearom.

  SvaraRadera
 4. En förklaring är att det används en del humle arom som tillsats för att öka aroman (även i en hel del IPA´s)på andra sidan sundet och att det krävs en hel del torr humling för att matcha rostningen...förklarar inte varför Sigtuna saknar arom men alltid något...

  SvaraRadera
 5. Håller helt med dig!
  Min fick möta en gräsmatta. Var inte det minsta sugen på en porter.
  Även jag är ett stort fan av Black IPA, även om jag avskyr att det kallast svart ljus ale. Borde heta IBA, eller bara Black ale som Southern Tiers Iniquity (imperial black ale).

  SvaraRadera
 6. Samma för mig, förstod inte alls varför den fått så goda omdömen då jag drack den...

  SvaraRadera
 7. Psst, skriv inte detta till Sigtuna bara, då lär de komma med hyllningar från Fritjofsson och andra "medier" som hyllar den ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den cirkusen har redan startat i och med Anders And Ales inlägg. Sigtuna la ju upp den på sin FB-sida för att sedan ta bort den när stormen blev för kraftig. Din gamla tråd på forumet på beer sweden vaknade också i och med detta.

   Radera