onsdag 7 december 2011

En julklapp till mig själv - ölbyte


Har under förra och denna vecka har jag hämtat ut en strid ström av paket från min öl-vän i Chicago. Detta med ölbyten är en ganska tillfredsställande hobby men visst kostar det en en slant, men å andra sidan vilken hobby kostar inte pengar.

Jag har i sedvanlig ordning lagt upp bilder med några kommentarer till varje öl som plockades ur paketen denna gång.Three Floyds XV Anniversary beer (Baller Stout)
Då kom man över en flaska av Three Floyds 15-årsjubileumsöl. Som jag tidigare skrivit är det en blend mellan Mikkeller Beer Geek Brunch, FFF Dark Lord, Surly Darkness och Struise Black Albert.


Three Floyds Dreadnaught x4
Denna behöver inte någon utförligare beskrivning utan kan stanna vid en av världens bästa DIPA eller kanske öl överlag. Hur många man än köper är det för lite...

Provade denna för första gången förra året då jag även då fick den via en trade. Underbart humlad porter som går mot att bli en svart IPA.

En underbar DIPA som jag har haft förmånen att smaka vid ett tillfälle tidigare. Noterade att de bytt etikett sedan förra gången jag provade den som var ca ett år sedan.

Pretty Things Jack D'Or
En intressant saison från ett bryggeri jag tidigare inte visste mycket om.


Här har vi den grymma imperial stouten Oil of Aphrodite som vi hade med vid provningen senast men med skillnaden att den har lagats på rom-fat denna gång. Har höga förväntningar på denna då bas-ölet är mycket god.

Vid provningen senast drack vi även denna öl då lagrad i bourbon- och rom-fat. Här har man alltså hällt den på brandy-fat istället. Låter intressant.

Och här har vi självaste orginalölet som är en imperial stout. Ska bli intressant att se vilken karaktär det har utan all påverkan från fatlagringen.

En old ale som lagrats på ek-fat med brett. Ska bli spännande att se vad det har blivit av detta. En funkig old ale med vaniljtoner?

Sweet stout som lagrats på bourbonfat. Det utlovas allt från kokosnötter, vanilj, karamell och en touch av bourbon. Ser mycket fram emot denna.

Då jag ändå stod och plockade ur listan av öl från Jackie O's slank även denna ned. Är i grunden inte något större fan av fatlagrad DIPA men efter att ha läst om ölet i Fredriks inlägg på Malt humle... kunde jag inte motstå. Är alltså en bourbonfatlagrad DIPA.


Surly Darkness känner nog de flesta till och då jag tidigare druckit 2008 och 2009 tyckte jag att det var hög tid att slå till även på 2011. Som jag tidigare nämnt är denna en del av blandningen av Three Floyds jubileumsöl.

Behöver nog inte heller något större presentation. Helt enkelt en av världens bästa öl om man får lita på raiting-sidorna. Då jag hört och läst mycket positivt om denna ser jag mycket fram emot att äntligen få smaka den.

En fatlagrad imperial stout med höga betyg från ett bryggeri som jag inte druckit något från tidigare.


En porter som surat till sig på ek, vin och bourbon-fat från stabila Cascade. Man har även tillsatt vaniljbönor och kanel.

Russian River har bryggt detta öl till förmån för forskningen kring bröstcancer. Detta är 2011 års version som baseras på deras Temptation där man sedan tillsatt hallon.

Ett samarbete mellan bryggerierna Olde Hickory Brewery, The Duck-Rabbit Craft Brewery och Foothills Brewing. En imperial stout där man tillsatt honung och kakao innan man slängde den i 23-åriga Pappy Van Winkle-fat. 2009 bryggdes den hos Olde Hickory medan den 2010 och 2011 bryggdes hos Foothills Brewing.
Surly Five
Första surölen jag kommer över från Surly. Detta är deras 5-årsjubileumsöl som firades i år. En 100% brettad sak som legat på vin-fat med tillsatta körsbär och russin.

The Bruery Sour in the Rye
Rågsuröl lagrad på rödvinsfat.

Hill Farmstead Arthur
Ytterligare ett öl med höga betyg från Hill Farmstead. Denna gång en saison.

Cigar City Marshal Zhukov's 2011
Nu har jag lyckats samla på mig två årgångar av denna tunga imperial stout. Börjar bli dags för en Cigar City-provning.

Det var nog allt. Mycket av ovan lär dyka upp här i diverse inlägg från kommande provningar. Första provningen har faktiskt redan hunnits med och inlägg kommer.

12 kommentarer:

 1. Oh lord.. Det där är en fin julklapp.

  SvaraRadera
 2. Ölporr skulle jag vilja säga, vackert!

  SvaraRadera
 3. Dags för en provning++ igen snart då. Jag har oxo mycket skoj. Kommer inlägg om det på imperiets blogg snart++.

  SvaraRadera
 4. Jackie O's Bourbon Barrel Sweet Chocolate Love var ju riktigt grym senast, mmmm....

  SvaraRadera
 5. Bara massa svart skit o beskt oxå. Usch o bläh.

  / Arga Djävulen

  SvaraRadera
 6. Sour in the Rye! 5 av 5! Imponerande byte.

  SvaraRadera
 7. Det var minst sagt en samling som gör en lite fuktig i blicken det där... :O Inte illa pinkat. Den dagen jag kommer över en sån line-up sjukskriver jag mig i en vecka och bara dricker öl...

  SvaraRadera
 8. JA, vi kanske ska köra en provning med massa Cigar City...jag har deras Imperial Milk Porter - Stranahan’s Whiskey Barrel Aged och José Martí American Porter - French Oak hemma.

  SvaraRadera
 9. Hi you are doing a great job. I was looking for this information. I found it on your page its really amazing.I am sure that these are your own views. I hear exactly what you’re saying and I’m so happy that I came across your blog. You really know what you’re talking about, and you made me feel like I should learn more about this. Thanks for sharing useful information; I’m officially a huge fan of your blog.

  SvaraRadera
 10. Great Post!!!! Thanks for sharing. Waiting for your new post.

  Thanks,
  Ray Grimm

  SvaraRadera