torsdag 31 mars 2011

Påskölen är här - Äntligen!

Innan jag blev denna "ölnörd" som jag är idag ogillade jag påsköl av den enkla anledningen att de var mörka och alla vet ju att mörkt öl smakar fruktansvärt illa (Guinness undantaget).

Med åren har naturligtvis min inställning till mörka öl ändrats och jag kan idag till och med räkna in några mörka öl bland mina favoriter. Det som dock inte har ändrats är inställningen till påsköl -varför har vi dessa ointressanta säsongsöl? Vem köper alla tusentals flaskor som imorgon kommer fylla upp Systembolagets hyllor?

De intressantaste varianterna på senare år är ju inget annat än tidigare existerade öl (Mikkeller) med ny etikett. Idag känns företeelsen påsköl mer som ett marknadsföringsjippo för att Spendrups mfl ska kunna kränga ut mer karaktärslös, dålig öl till den stora massan. Nej, lägg ner eländet eller gör något intressant av det.

Föresten har jag inte en aning om vad en påsköl är eller ska vara. Är det någon som kan förklara vad en påsköl är för en obildad? Varför finns de och vilken karaktär kan man förvänta sig i ett typiskt påsköl?

Glad Påsk!

6 kommentarer:

  1. Jag tänker att påsköl är som julöl som är som påskmust som är som julmust som är som påskmat som är som julmat som är som all annan högtidsmat.

    Det ska finnas, det ska stå vilken högtid det är på etiketten och du ska betala för det och le.

    Jag är bitter.

    Daniel

    SvaraRadera
  2. Påskölen ska väl passa våren och påskmaten antar jag. Många svenskar köper påsköl som tradition varje år, precis som med julölen (som inte heller har någon speciell enhetlig karaktär).

    Sedan får svenska mikrobryggerier en chans att sälja bra öl och visa sig i butikerna, kanske får de någon människa att prova andra bra öl i framtiden. Men det är klart att det bara är Mikkeller som är lite intressant. För få kryddor, för låg alkoholhalt och för lågt IBU hos de svenska mikrobryggerierna antar jag?

    SvaraRadera
  3. Daniel: jag förstår hur du tänker och antar att det just är det som är anledningen till att de existerar.

    Anonym: där har du något. En påsköl ska vara lätt som våren med tillräcklig karaktär för att bära upp den feta maten till påsk.

    Du nämner att det är en möjlighet för våra mikrobryggerier att få visa upp sig på marknaden. Det kan det vara, problemet är väl bara att det är samma bryggerier som levererar öl under hela året till Systembolaget med den skillnaden att det som kommer under resterade tiden är intressantare.
    Att det skulle vara för lite IBU och för låg alkoholhalt för att jag skulle gilla dem kanske det ligger något i, men kryddor blir sällan lyckat (då förstår du vad jag tycker om julöl men det inlägget kan vi ta till jul). Men bara för att jag föredrar kraftigare öl utesluter det inte att jag uppskattar flera låghaltiga pale ale, stout mfl. Real Ale är var en dröm. Men likväl som någon kan tycka att en imperial sout på 10 % ABV har för mycket karaktär kan väl jag tycka att en påsköl är för lite karaktär.

    Ska jag ha något vårigt från Systembolaget köper jag hellre en Oppigårds Spring Ale.

    SvaraRadera
  4. Hej, Balder från Ölrådet här. Som ni säkert har märkt så är jag väldigt frälst av julölen av någon mystisk anledning. Troligen för att jag är tvärtom och inte är så glad för ljusare öl, välhumlad IPA som undantag, och att det födde mitt ölnörderi. Det tackar vi Cigar City för!

    Det är faktiskt så att man brygdde påskölen på det som blev över från julölsbryggandet. Något som faktiskt även är fallet än idag. De danska lite större bryggarna Carlsberg, Tuborg och Harboe har vid många tillfällen enbart ändrat på burken, likt Apoterarnes must.

    Nej nu ska jag skriva något fint om bra dansk öl på olradet.se

    SvaraRadera
  5. Vaffan jag tänkte ju skriva ett sådant här inlägg.. Har till och med börjat på ett.. Får kanske publicera tillslut ändå..

    SvaraRadera
  6. Andersand: Tycker absolut att du ska lägga upp inlägget. Du är nog inte lika blygsam i kritiken som jag tenderar att vara. Se fram emot att läsa det.

    SvaraRadera