fredag 26 mars 2010

Lager No. 1 - en Premium Duggish Lager!


Öppnade precis en flaska av den senaste ölen från Dugges som lanserades på bolaget, Lager No. 1. Drack den för första gången för några månader sedan på 3 Små Rum här i Götet och tyckte då den var trevlig. Så här tyckte jag om flaskan som nu finns på bolaget.

Vacker gul gyllene vätska med kompakt vitt skum. Doften är ren maltig med tydligt humleprofil av citrus och något som drar åt röda vinbär, relativt fyllig. Smaken är även den ren (distinkt) och humlig åt citrus/grape med en maltprofil av vitt bröd, halm och aningen karamell. Mycket lättdrucken med medel beska.

Jag uppskattar denna betydligt mer än Spring Beer som kom för några månader sedan. Mycket för att den är utan den tydliga smörkola-tonen som fanns i Spring Beer.

En grym och smakrik lager från ett av Sveriges bästa bryggerier som sin vana trogen inte är rädd att stoppa humle i koket.

20 kommentarer:

  1. Synd bara att han inte brygger den själv...
    Bruno

    SvaraRadera
  2. Vet ej hur det ligger till med detta Bruno. Vart har Mikael då då bryggt denna, Slottskällan eller?

    Om Mikael valt att brygga denna utanför bryggeriet är det nog för att han ska ha möjlighet att få ut några av hans bästa öl på marknaden utan att offra all kapacitet åt dessa lager- och påsk-öl som bolaget vill ha.

    Något ska även han ju leva av.

    Men spelar det någon roll? Hur många öl har Mikkeller bryggt i sitt bryggeri? Och de/han har fått ut några av de bästa öl på finns på marknaden.

    God öl är ju god öl oavsett vart den bryggs.

    SvaraRadera
  3. Slottskällan är det...säger inte att det är fel...bara tråkigt att det inte blir Dugges längre...mer som Slottskällans Slottslager för deras hus smak går igenom...Spring Beer var inte så lyckad så han ska nog koncentrera sig på att brygga ale i sitt bryggeri...
    Bruno

    SvaraRadera
  4. Skulle såklart vara intressant att veta var den är bryggd. Kanske brygger han det själv, men jag tror att den extrema produktionsexplosionen är lite för stor för att det ska vara bryggt på Dugges. Kanske är det bryggt hos Åbro, men vem vet. Flaskorna är ju identiska med övriga Dugges andra öl, så... å andra sidan har Jackie Brown likadana flaskor. Kanske har den bryggt på De Proef i Belgien?

    Ska testa en flaska och hoppas den är god. Tycker såklart det är helt ok att man kontraktsbrygger öl om man ej har kapacitet, men å andra sidan skulle det vara skönt att få reda på exakt var den är bryggd. Brooklyns öl är ju inte bryggd i Brooklyn heller, så.

    SvaraRadera
  5. En en gång inget fel på Brooklyn heller...bara tråkigt...
    Bruno

    SvaraRadera
  6. Hej,

    Första omgången Dugges Lager No. 1 är bryggd på Slottskällan. Detta eftersom väldigt stora volymer skulle säkerställas på väldigt kort tid inför lanseringsstarten och Dugges samtidigt hade pågående lanseringar på Spring Beer, Påsköl och 1/2 Idjit!. Det Weine och David varit inne på.

    För småbryggerier som Dugges är det omöjligt att i förväg investera miljoner i ett stort bryggeri som ska betalas av utan att ha avsättning för detta. Att sitta och se pengarna forsa iväg och hoppas på att man kanske, eventuellt få en stor lansering innan man går i konkurs är inte en option och inte heller önskvärt för någon.

    När en stor lansering sedan kommer gäller det att sätta igång de utbyggnadsplaner man har förberett. Men eftersom ett större bryggeri inte trollas fram på en natt, öl tar en månad att framställa och tidsrymden att brygga ölet inte är mer än några månader, gäller det att hitta en praktisk lösning på ett praktiskt problem. Då får man lägga alla romantiseringar åt sidan och fundera på de möjligheter som finns. Och i det här fallet var Slottskällan en mycket bra möjlighet, som gjorde att ölet kunde lanseras samtidigt som Micke håller på och bygger ut för fullt.

    Sedan är det upp till eventuella förståsigpåare att fundera på hur ölet hade sett ut om om inte fanns.


    Vänliga hälsningar,
    Marc Schuterman
    Brill & Co

    SvaraRadera
  7. är det ok att folk ska tro att det finns ett bryggeri i mariestad, sofiero, norrlands guld, heineken, att dugges numera är från uppsala och så vidare. Är det så man bygger ölkultur och förtroende. Till slut kan ju allt bryggas i en enda fabrik. Är det ärligt? och hur är det med jackie brown då? Är det bryggt hos De Proef i Belgien? VArför skall man som konsument behöva ställa dessa frågor? Bryggeribranschen är en enda soppa.

    SvaraRadera
  8. Marc Schuterman.
    Du verkar vara insatt i detta, vad jag undrar är om dugges talar om för systembolaget att slottskällan ska brygga ölet?

    SvaraRadera
  9. Till Anonym 1: Det låter som om du känner dig kränkt. Jag beklagar. Nej Mikkeller har inte något eget bryggeri, han brygger alla sina öl på andra ställen. Vill du inte dricka hans öl om han inte bryggt dem hemma i sitt badkar är det fine. Vill du dricka dem för att du tycker de är goda oavsett var de är bryggda är det också fine. Det är ditt ställningstagande, men kom inte och insinuera att någon försöker lura dig för det är bara skitsnack och någon slags påtagen offerroll. God ölkultur handlar om kvaliteten på produkterna och inte koordinaterna på GPS:en.

    Till Anonym 2: Inför alla stora lanseringar har Systembolaget samtal med leverantören, där bland annat frågan om hur volymerna ska säkerställas tas upp. Det gäller även i detta fall.

    SvaraRadera
  10. Är ju intressant att man kan ta på sig stora volymer utan att kunna färdigställa den produkten som faktiskt en gång provades ut av Systembolaget. Dvs i det egna bryggeriet. Som konsument tycker jag att man bör få veta detta. Lager No 1 är ju filtrerarad (mig veterligen har Dugge aldrig filtrerat) och har en underlig datumstämpel på etiketten.

    Då kan ju alla mikrobryggare börja brygga på Slottskällan för dom verkar ju bara brygga år andra hela tiden.

    Marc: God ölkultur innehåller väl också ärlighet? Om man inte är ärlig så startas rykten - kan ölen kanske till och med innehålla Åbro-öl med lite mer humleextrakt tillsatt? Vem vet om inte bryggaren själv berättar...

    Anders // Uppsala

    SvaraRadera
  11. Det var många som hade åsikter om detta!

    Jag är nog lite inne på det Marc tar upp ändå. Det är väl inte placering av bryggeriet som säkerhetsställer produkten utan bryggmästaren.

    Ett exempel: Det är inte ok att Micke åker till Slottskällan och "lånar" deras bryggverk för produktion av sin lager men om vi då leker med tanken att Micke investerade i nytt bryggverk och då valde att köpa Slottskällans och flyttade det till Mölndal, skulle det då var ok? Båda fallen har samma bryggare, samma bryggverk men olika platser. Och för att krångla till det ytterligare - vem vet vart Slottskällan köpte sitt bryggverk. Antar att det oftast handlar om att man investerar i ett begagnat bryggverk när man startar upp ett nytt bryggeri.

    Och det där med hussmak borde väl komma från bryggmästarens sammansättning av receptet snarare än det sterila bryggverket.

    Jag kan i alla fall leva med tanken att Lager No 1 produceras hos Slottskällan under en period när Micke brygger ut sin anläggning i Mölndal. Efter utbyggnaden ska Dugges kunna leverera ca 400 000 liter/år.

    SvaraRadera
  12. Glömde nämna att jag kan hålla med om att det hade varit på plats att skriva ut på etiketten att den inte var bryggd i Mölndal utan på besök hos Slottskällan. Då mer för stilla ett nörderi snarare än kvalitetssäkring. Har ibland suttit och retat mig på när Mikkeller ibland inte skriver ut vart han varit och bryggt en speciell brygd.

    Anders från Uppsala hade en bra ide. Om alla nya microbryggerier skulle starta med att brygga på Slottskällan skulle de få in kapital till en sund investering av eget bryggverk/lokal samt att Slottskällan kanske skulle börja gå med vinst. Låter som en vin-vin situation! :)

    SvaraRadera
  13. Anders: Jag förstår inte var detta prat om oärlighet kommer från. Så fort någon undrade skrev jag precis som det är. Det oärliga i det här fallet tycker jag är att du kommer med insinuerande anklagelser utan grund.

    Sen låter det som om du är ute efter ett romantiskt ideal som inte existerar. Att Dugge skulle stå vid sin bytta och göra exakta kopior på sitt öl varje gång under ständig rapportering till dig som konsument om hur det går. Så funkar det inte i praktiken. Ölet blir till att börja med inte exakt likadant från batch till batch, oavsett om det är bryggt i Mölndal eller i Uppsala. Det varierar utifrån de olika leveranserna av malt och humle och utbyte etc vid varje tillfälle. Men det är mindre variationer och om Slottskällan brygger ett Dugges-öl är det så klart fortfarande ett Dugges-öl. Sen tycker jag att du som konsument har bättre förutsättningar än någonsin tidigare att få reda på information om ölen. Hur ofta har du som konsument haft möjlighet att diskutera var och hur Carlsbergs, Spendrups och Galateas öl är bryggda så här direkt som vi ändå för diskussionen nu? Kollar du på den internationella bryggarscenen är det heller ingen som vänder sig om bara för att ett varumärke brygger i andra lokaler. Det är fullt normalt. Och där kan det hända att vi brustit i konsumentupplysningen, dvs vi kanske inte har framhållit tillräckligt tydligt att det är varken fult, dåligt, oärligt, oetiskt, skandalöst etc att brygga hos någon annan. År 2010 är det fullt normalt och en del av bryggeriscenen. Ibland kanske man lever så nära inpå saker att man tar det för givet, utan att tänka på det inte är lika självklart för alla.

    Mvh
    Marc

    SvaraRadera
  14. Weine: Du har helt rätt i att bryggverk, mäskpannor, jästankar, buteljeringsmaskiner och annan utrustning köps och säljs mellan bryggerierna allteftersom de utvecklas.

    Att det inte står på etiketterna är av den enkla anledningen att man trycker upp hundratusentals etiketter i förväg och det går inte att ha ett gäng olika varianter på etiketterna beroende på var respektiva flaska är bryggd och buteljerad.

    SvaraRadera
  15. Vad roligt att det diskuteras Dugges. Nu har ju Marc redan givit en väldigt bra bild av varför man väljer att lägga den del av produktionen man inte klarar av hos ett annat bryggeri. Men om Anonym inte är nöjd med svaret finns alla kontaktuppgifter på våran hemsida (www.dugges.se), och du är mer än välkommmen att höra av dig med frågor, funderingar eller tips. Eftersom vi också värnar om god ölkultur ska vi försöka att inte komma med osanningar;)

    SvaraRadera
  16. Intressant debatt. Själv skulle jag om så var fallet att vi skulle behöva lägga produktion (nu tror jag inte att så kommer att ske p g a vårt bryggverk klarar av relativt hög produktion), så skulle vi på Oceanbryggeriet skriva/informera det på etiketten eller i pressutskick om det var bryggt på annan plats i rent konsumentupplysmingssyfte.

    Weine har fel vad gäller utrustning och placering. Jag har Jämtlands gamla bryggverk, har bryggt på Jämtland, kan recepten på deras produkter, vet vilken jäst dom använder, brygger på samma sätt som på Jämtland - MEN skulle jag brygga ex Hell i Göteborg skulle det inte bli samma sak. Vattnet är en stor del av en öl. Skulle få jobba hårt att få till det. Bara en sådan sak att jag har sämre vattentryck i ledningarna påverkar slutresultatet, hur får Ni gisssa :)

    Även då bryggerier byter bryggverk så förändras förutsättningarna hur slutresultatet blir. Ett exempel var Guinness då man installerade sitt nya bryggverk. Så bryggverk och plats är viktigt. Sedan tillkommer naturligtvis hur man brygger - lagring, filtrering med mera som också påverkar kvaliten på slutprodukten. Från och med januari i år filtreras all öl på Oceanbryggeriet (utom Göteborgporter). Detta har till exempel medfört en jämnare och bättre kvalité på ölen, kortare väntetider på klarning och att ölet är vegansäkert. Använder ej klarningsmedel längre i våra aler. Jag vet att det finns folk som tycker att ofiltrerad öl smakar bättre - men jag som bryggare tycker inte det och det är mitt beslut att filtrera (liksom Mikaels beslut att lägga över viss produktion till annat bryggeri).

    Sedan om det är rätt eller fel att lägga ut produktion på ett annat bryggeri är som sagt upp till varje bryggare att ta beslut om. Sedan är det upp till konsumenten att smaka, dricka och bedöma om det var gott.

    ///Thomas Bingebo
    Bryggare
    Oceanbryggeriet Göteborg

    SvaraRadera
  17. Oops, tänkte inte på vattnet Thomas. Där har du en poäng. Själklart har det betydelse då det är en av de ingredienser som ingår i öl.

    Om inte annat så har Victor tagit upp ämnet här. http://nagotattdricka.blogspot.com/2009/11/vatten-den-nya-humlen.html

    SvaraRadera
  18. Även bryggverket är otroligt viktigt för "hussmaken". Jag har bryggt Stout efter samma recept som Irland - den är lika men inte samma. Gaskok konta elkok. Mäsktunnorna lika och avdraget lika, men som sagt utrustning och bryggningsförfarande också viktigt.

    Exempelvis på Jämtland som på min tid hade två bryggare så var det viktigt att vi bryggde likadant, exakt så att ölen smakar likadant varje gång. Har man ett bryggverk som är lättjobbat och att du använder råvaror som är lika och av bra kvalité och att du får samma mäsktemperatur, samma avdragstid / lakning, samma kok, samma jäsning mm varje gång så underlättar detta en jämn och bra kvalité.

    Hade en blindtest på vår EKO Pale från tre brygder med vissa dubletter och det var omöjligt att skilja dessa ifrån varandra. Även för mig :)

    Vattnet oerhört viktigt. Särskilt då vi använder kommunalt vatten som kanppt innehåller några viktiga salter och spårämnen. Sänker pH-värdet med saltsyra på bryggvattnet. I mäsken tillätts kalciumklorid (hjälper bl a jäsning, klarning och ger mer fyllighet i ölet) och kalciumsulfat (hjälper bl a jäsning, klarning samt drar fram humlen en bit.

    Naturligtvis så tillsätter jag mängder som passar vårt vatten än ex. vad jag tillsatte på Jämtland, DWAN eller Messrs Maguires som jag bryggt på. Dublinvattnet innehöll ex så mycket klor att jag var tvungen att filtrera det innan jag bryggde på vattnet.

    Drick gott och förnuftigt

    ///Thomas Bingebo
    Bryggare
    Oceanbryggeriet Göteborg

    SvaraRadera
  19. Såpass Bingen, då misstänker jag att det kommer stå på Oceans etiketter framöver: Innehåller Malt, Humle, Jäst, Vatten, Saltsyra, Kalciumklorid och kalciumsulfat! ;)

    SvaraRadera
  20. Japp - nu vet du, men jag behöver inte göra det :) I Sverige behöver man av någon anledning ej redovisa innehåll (typ färgämnen mm). Du ska bara veta vad dom "stora" bryggerierna kör i sina slutprodukter under filtrering - där pratar vi kemilabb.

    Men jag tror att alla bryggare med lite kunskap om bryggning använder vattentillsattser. Till och med hembryggare brukar ju försöka brygga öl ibland :)

    Sedan innehåller vattnet redan klorider / sulfater / aluminium mm naturligt - bara inte nog mycket. Jag har omkring 1/4 klorider och sulfater i vattnet i jämförelse med Burton-vatten då jag brygger ale.

    Bryggare Bing

    SvaraRadera