söndag 4 november 2012

Hur het är CBC 2013?

Nu när biljetterna har släppts till Copenhagen Beer Celebration (CBC) 2013 är det ju lätt att ryckas med i hysterin som skapas av de grymma bryggerier som har bekräftats. Så för att få en mer analytisk distans till festivalen har jag gått igenom de nu klara bryggerierna för att skapa en "hetfaktor" på festivalen som helhet. Hetfaktorn är inte enbart kopplat till hur hett bryggeriet är utan är en personlig viktning av 4 saker:
1. Hur bra öl brygger de.
2. Hur mycket har jag redan druckit av det bästa från dem.
3. Hur stort är suget att dricka det jag redan smakat igen pga att det är så bra.
4. Finns de bästa av ölen redan tillgängliga i Sverige och Danmark dvs hur svåråtkomliga de är.

Så detta är högst ett personligt värde som är taget direkt ur minnet utan mer efterforskan. Faktorn presenteras av ett värde mellan 1-10.

Har alltså inte vägt in sociala aspekter som kommer av en festival samt de kring-event som kommer vara i Köpenhamn under helgen. Utan enbart sett kliniskt på vilka bryggerier som är representerade på festivalen för att kunna skapa en hetfaktor i avsikt att få en mer nycker och nyanserad bild av det festivalen.

Hetfaktorn presenteras under varje enskilt bryggeri för att summeras på slutet för festivalen som helhet.

8 Wired Brewing Co.
Vet inget om bryggeriet.
Antal druckna öl: 1 st
Hetfaktor: 4/10

Against The Grain
Vet inget om bryggeriet.
Antal druckna öl: 0 st
Hetfaktor: 3/10

Anchorage
Vet inte mycket mer om bryggeriet än att det ligger i Alaska. Har druckit en av deras mest spännande öl Love Buzz.
Antal druckna öl: 1 st
Hetfaktor: 6/10

Amager
Alla vet vad Amager är och att de gör en del bra öl. Kan komma med något nytt intressant till mässan annars har man ju druckit det mesta av det bästa vilket sänker hetfaktorn något.
Antal druckna öl: 20 st
Hetfaktor: 4/10

Boxing Cat
Vet inget om detta bryggeri.
Antal druckna öl: 0 st
Hetfaktor: 2/10

Brodies
Vet inget om dem.
Antal druckna öl: 0 st
Hetfaktor: 2/10

Way Beer
Ett brasilianskt bryggeri som jag inte har koll på.
Antal druckna öl: 0 st
Hetfaktor: 2/10

De Molen
Alla vet ju vad de kan göra och de gör mycket gott.
Antal druckna öl: 29 st
Hetfaktor: 8/10

Evil Twin
Brodern som producerar många öl och några är väldigt goda. Lär komma någon festivalöl.
Antal druckna öl: 8 st
Hetfaktor: 7/10

Cigar City
Ett favoritbryggeri från Florida som gör en rad goda öl. Deras mörka och humliga öl är bäst. Hade jag inte smakat såpass mycket öl från bryggeriet skulle nog hetfaktorn bli 10.
Antal druckna öl: 17 st
Hetfaktor: 9/10

Firestone Walker
Ytterligare ett favoritbryggeri. Har en otrolig bredd med bra kvalitet med spännvidd över flera stilar. Hade jag inte smakat såpass mycket öl från bryggeriet skulle nog hetfaktorn bli 10.
Antal druckna öl: 15 st
Hetfaktor: 9/10

Founders
Stabilt bryggeri som har släppt en del öl på den nordiska marknaden. Har druckit mycket av det bästa från dem vilket sänker hetfaktorn något.
Antal druckna öl: 11 st
Hetfaktor: 8/10

Jester King
Vet inte mycket mer än att de kommer från Texas och att vi har börjat sett en hel del öl från dem i Sverige på senaste tid.
Antal druckna öl: 1 st
Hetfaktor: 6/10

Kernel
Kanske det mest heta bryggeri från Storbritannien på senare tid. Har bara skrapat på ytan av vad de gjort.
Antal druckna öl: 3 st
Hetfaktor: 8/10

Hoppin Frog
Gör många bra öl och vi ser flera av de på den nordiska marknaden redan vilket säker något.
Antal druckna öl: 11 st
Hetfaktor: 8/10

Kunhnhenn
Mystiskt bryggeri från staterna. Har provat relativt många öl från dem pga att jag besökte puben Rattle N Hum i NYC under en tap takeover från dem. Det bästa jag druckit från dem har varit barley wine och mjöd samt den där Eisbocken. Hetfaktorn hade varit större om jag inte redan druckit det mesta av det bästa från dem.
Antal druckna öl: 11 st
Hetfaktor: 8/10

Lagunitas
Jag säger bara humle. Det är där bryggeriet har deras bästa öl. Flera av deras standardöl har funnits att köpa i Danmark ett tag och nu även i Sverige. Var på en grym beer makers dinner under SF Beer Week 2011 på bryggeriet. Gör alltid en grym festivalöl under SF Beer Week som går under namnet Fusion. Hetfaktorn sänks av att man redan druckit mycket av det bästa.
Antal druckna öl: 15 st
Hetfaktor: 7/10

Stillwater Artisanal Ales
Vet väldigt lite om bryggeriet. Har gjort några grejer med Mikkeller.
Antal druckna öl: 2 st
Hetfaktor: 6/10

Surly
Här kommer ett favoritbryggeri igen. Deras bästa öl ingår i stilarna Imp. Stout/Porter, surt och humle. Även här hade nog hetfaktorn varit 10 om jag inte redan hade druckit så mycket av det bästa redan.
Antal druckna öl: 12 st
Hetfaktor: 9/10

Lervig
Norsk bryggeri som jag har dålig koll på. Vi såg några av deras öl på Systembolaget nyligen.
Antal druckna öl:1 st
Hetfaktor: 3/10

Mikkeller
Producerar massor av öl med varierande resultat. Gillar dock mycket av det som produceras av dem. Vi lär väl se en ny Stella igen.
Antal druckna öl: 88 st
Hetfaktor: 8/10

Mountan Goat Beer
Bryggeri från Australien som nyligen släpptes på Systembolaget. Mer vet jag inte om bryggeriet.
Antal druckna öl: 1 st
Hetfaktor: 4/10

Rogue
Kanske det bryggeri som påverkade mig mest i början av min tid om ölnörd. Gör fortfarande några bra grejer men kanske inte är så kittlande längre.
Antal druckna öl: 19 st
Hetfaktor: 5/10

Three Floyds
Favorit igen, absolut! Älskar deras humliga öl och naturligtvis Dark Lord. Som tidigare sänks hetfaktorn från 10 till 9 av vilka öl jag redan druckit.
Antal druckna öl: 15 st
Hetfaktor: 9/10

Westbrook
Vet inte mycket mer än att vi börjar se dessa i Sverige och Danmark på senare tid.
Antal druckna öl: 2 st
Hetfaktor: 6/10

To Øl
Mikkellers lärjungar som gör bra öl. Speciellt Fontier-serien.
Antal druckna öl: 8 st
Hetfaktor: 6/10

Xbeeriment
Vet ganska lite om detta danska bryggeri. Bästa ölen jag smakat från dem har varit svart.
Antal druckna öl: 5 st
Hetfaktor: 4/10

Reslutat:

Hetfaktor på CBC som helhet blir därmed: 6/10.

Ser man så här mer nyktert på det hela blir det ett överaskande lågt värde då man troligen mer spontant skulle sätta det till 9/10 förblindad av vissa namn men å andra sidan kan man säga att det kanske är värt priset att bara att kunna gå och dricka öl från bryggerier som Three Floyds, Cigar City mfl.

Men samtidigt kan man konstatera att det är några få bryggerier som höjer faktorn och har de då inte med det bästa sjunker värdet dramatiskt vilket skulle göra det hela till en besvikelse.

Visst är det också så att det kan finnas potentionella överraskningar från de bryggerierna jag rankat lågt då jag måste erkänna att min kunskap är bristfällig där.

Ni får gärna rätta mig och fylla i mina kunskapsluckor. Sedan är frågan om det är relevant att göra analyser av detta slaget?

8 kommentarer:

 1. Min personliga hetfaktor höjs en del av att vi lär få dricka väldigt färska öl (hoppas jag) från några av USA:s toppbryggerier och dessutom på fat, utan att behöva åka till USA.

  Gissningsvis lär man inte hinna dricka alla 90 öl som finns per pass ändå, så kanske är det mer fair att bedöma festivalens potential utifrån den bästa halvan bryggerier, om du förstår hur jag tänker?

  SvaraRadera
 2. Dina två aspeker är högst relevanta. Även jag hoppas och tror att ölen är betydligt färskare där än man vanligtvis ser i norden.

  Hade dock varit roligt om något bryggeri man druckit mindre ifrån dök upp tex Hill Farmstead eller Alpine. Men man ska inte klaga men ska man dricka repriser måste det vara färsk om det gäller humlig öl. Det å andra sidan flera bryggerier på listan som har massa annat än humlig öl på sina meritlistor.

  SvaraRadera
 3. Personligen har jag inte druckit så mycket från vare sig Three Floyds eller Firestone, helt enekelt för att jag inte varit i Staterna på ca 12 år. Så jag ser helt klart fram emot detta!

  8 Wired har jag druckt 3 öl ifrån och alla har hållit mycket hög kvalitet. Ett mycket bra nyzeeländskt bryggeri!

  Likaså Stillwater som gör grymt mycket bra öl. Har druckit 5-6 av dessa, både från deras vanliga line-up och mer limiterade.

  Håller med om att Rogue kanske inte är jättespännande nuförtiden, men de har en hel del speciallanseringar som inte kommer hit i normala fall som jag tror kan vara bra.

  Ett annat stort plus är att man kommer att kunna köpa med sig många av specialbrygderna hem till Sverige. Hur bra är inte det? Tänk om en sådan möjlighet hade funnits på SBWF?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om att det är grymt att de har en bottle shop på festivalen.

   Jag ska läsa på lite om 8 Wired.

   Stillwater har jag flertalet gånger stött på både hemma och i USA men av någon anledning har de nedprioriteras för annat.

   Radera
 4. Weine jag hör ryktas om att du skippar SF beer week nästa år...

  SvaraRadera
 5. Jo, det är korrekt. Planerar ju för SD Beer Week 2013 och finns inte utrymme för två öl-resor till USA på samma år. Däremot blir det ett besök i Kph under CBC.

  SvaraRadera
 6. Bah. ok vi ses på CBC då, och jag kan nog övertalas ganska enkelt ang San Diego också :)

  SvaraRadera